Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia pare să fie pe drumul cel bun! Producția de petrol este estimată la 520 mil. tone
Lumea la zi

Rusia pare să fie pe drumul cel bun! Producția de petrol este estimată la 520 mil. tone

Petrol Rusia, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Producția de petrol a Rusiei în acest an este pe cale să depășească 480 de milioane de tone, adică aproximativ 9,6 milioane de barili pe zi (bpd), a declarat o sursă guvernamentală rusă familiarizată cu aceste date. 

Cifra, care exclude condensatul de gaz, este în concordanță cu angajamentul Rusiei de a reduce producția cu 500.000 bpd, până la 9,5 milioane bpd din martie până la sfârșitul anului. 

Producția de petrol și gaze a crescut 

„Dacă extrapolăm pentru întregul an, producția va fi de 480 de milioane de tone”, a declarat sursa, sub rezerva anonimatului, din cauza caracterului sensibil al acestor date. 

Ministerul rus al Energiei nu a răspuns la solicitarea de comentarii. 

În 2022, producția combinată de petrol și condensat de gaze a Rusiei a crescut la 535 milioane de tone (10,7 milioane de bpd). Condensatul este exclus din cotele de producție utilizate de grupul de producători OPEC+ pentru Rusia. 

Această producție ar putea ajunge la aproximativ 520 de milioane de tone (10,4 milioane bpd) în acest an, potrivit sursei, luând în calcul aproximativ 40 de milioane de tone de condensat de gaz. 

Această cifră este semnificativ mai mare decât previziunile oficiale, care estimează că producția de petrol și condensat de gaze a Rusiei pentru 2023 se va situa între 490 și 500 de milioane de tone (9,8 milioane – 10 milioane de bpd). 

„Cererea de petrol a Rusiei s-a stabilizat în mare măsură după șocul inițial de la începutul războiului”, au declarat analiștii J.P. Morgan într-o notă de cercetare din această lună. „Credem că cererea a revenit aproape la nivelurile de dinainte de război”. 

Aceștia au estimat producția agregată a Rusiei (țiței și condensat) la 10,8 milioane bpd în martie, în scădere cu 250.000 bpd față de februarie. 

Reducerea este destinată să susțină prețurile 

Producția de petrol a Rusiei a scăzut în aprilie 2022 după ce Occidentul a impus sancțiuni din cauza a ceea ce Kremlinul numește operațiunea militară din Ucraina. Cu toate acestea, de atunci, Rusia a reușit să își vândă petrolul către China și India. 

Cu toate acestea, pentru a susține prețul petrolului, sufletul economiei rusești, Moscova a decis să își reducă producția de țiței cu 500.000 bpd până la sfârșitul anului. 

Rusia, al doilea mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită, a întrerupt sau a întârziat publicarea unora dintre datele sale energetice cheie, inclusiv informații despre producție și exporturi. 

„Lipsa unor date oficiale transparente din partea unuia dintre cei mai mari producători de petrol din lume face din ce în ce mai dificilă monitorizarea ofertei globale și analiza piețelor”, au afirmat analiștii J.P. Morgan în nota de cercetare. 

Potrivit Reuters, acest conținut a fost produs în Rusia, unde legea restricționează acoperirea operațiunilor militare rusești din Ucraina.