Lumea la zi

Încearcă să le consoleze! Putin se întâlnește cu mamele soldaților trimiși în Ucraina

Putin, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu mamele militarilor care au fost trimiși să lupte pe frontul din Ucraina cu ocazia ajunului Zilei Mamei, care este sărbătorită în această țară în ultima duminică din noiembrie. De asemenea, liderul de la Moscova va avea discuții și cu soldaţii profesionişti ai forţelor armate, au anunțat reprezentanții Kremlinului printr-un comunicat.

Până în acest moment, în Ucraina au fost trimiși sute de mii de militari ruşi, inclusiv o parte din cei peste 300.000 de rezervişti care au fost chemaţi prin intermediul mobilizării parțiale anunțată în septembrie de președintele rus.

De-a lungul timpului, Putin a susținut că nu regretă lansarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina, întrucât Rusia a ţinut piept celor „zeci de ani de umilinţă” provocați de Occident, care au trecut de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. De cealaltă parte, Ucraina şi statele din vestul Europei au precizat că Moscova are nicio justificare pentru ceea ce ei cataloghează drept un război de ocupaţie de tip imperial, scriu cei de la Mediafax.

Evenimentul naște controverse

Potrivit Consiliului Soțiilor și Mamelor din Rusia, femeile cu care se va întâlni Vladimir Putin sunt alese pe anumite criterii. De altfel, nicio persoană de sex feminin din această instituție nu a fost invitată. „Vladimir Vladimirovici, ești bărbat?”, l-a întrebat președinta organizației, Olga Tsukanova.

„Ai suficient curaj să te uiți în ochii noștri – deschis, la o întâlnire cu femei care nu au fost alese manual pentru tine. Femei care nu sunt în buzunarul tău, ci mame adevărate care au călătorit aici din diferite orașe pe cheltuiala lor pentru a se întâlni cu tine? Suntem aici, la Moscova, și suntem gata să ne întâlnim cu tine. Așteptăm un răspuns de la tine! Ai de gând să te ascunzi în continuare de noi? Avem bărbați în Ministerul Apărării, în Parchetul Militar, în Administrația Prezidențială – sunt toți bărbați, inclusiv președintele. Iar mamele sunt de cealaltă parte a diviziunii. Ei bine, veți veni cu toții pentru un dialog – sau veți rămâne pur și simplu ascunși?, a mai spus Olga Tsukanova, potrivit celor de la Meduza, citați de Digi24.

Odată cu sfârșitul lunii octombrie, rudele soldaților din 15 regiuni din Rusia au organizat proteste, prin care îi cer lui Putin să permită întoarcerea celor dragi din Ucraina.

Până în acest moment al războiului militar, început în luna februarie, pe front și-au dat viața sau au fost grav răniţi zeci de mii de soldaţi de ambele părţi. Aceste cifre creionează cel mai sângeros bilanţ al unui conflict în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Totodată, aceasta este cea mai mare confruntare dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor sovietice desfăşurate în Cuba în 1962.

Viețile lor aparțin statului

Guvernatorul regiunii Irkuțk, Igor Kobzev, a susținut public că viețile soldaților ruși „aparțin statului”. Această afirmație a fost făcută la o întâlnire cu mamele soldaților ruși care au fost lichidați în timpul invaziei Ucrainei.

„Femeile și-au crescut întotdeauna fiii în spiritul patriotismului… Când am intrat în școala militară, mama mea a spus o frază minunată: Astăzi nu-mi mai aparții, ești al statului”, a precizat Kobzev.

„Iată, fericirea maternă rusă: după ce ai îngropat bucățile fiului tău, ai ascultat prostiile oficiale ale unui bătrân alcoolic despre cât de plăcut este să-ți îngropi copiii care au murit din cauza fanteziei unui președinte nebun, într-un război pe care nimeni nu-l vrea. Într-adevăr, plăcerea este îndoielnică, dar mamele ruse vorbesc despre „eroi” și „apărarea patriei”… În curând vor fi dezamăgite. Când Putinismul se va prăbuși, mamele vor afla că copiii lor nu sunt eroi, ci criminali de război și ocupanți ”, a mai spus oficialul rus.