Infofinanciar > Esential > În căutarea producătorilor locali din România! Via Profi păstrează vie tradiția culinară din țară
Esential

În căutarea producătorilor locali din România! Via Profi păstrează vie tradiția culinară din țară

În căutarea producătorilor locali din România! Via Profi păstrează vie tradiția culinară din țară
sursa foto via profi

La pas printre gusturile autentice românești! Este conceptul pe care Profi l-a adus prin platforma Via Profi, locul unde micii producători locali au ocazia să ducă mai departe gustul autentic românesc. 

Cel mai bun lucru ce i se poate întâmpla țării noastre este să poată fi descoperită, fie că este vorba despre tradiții, locuri pline de istorie, mâncare sau obiceiuri din diferite zone ele trebuie duse mai departe din generație în generație. Esența care conturează povestea. Căci, pe lângă produsele despre care vom vorbi mai jos, Via Profi spune povestea din spatele fiecărui om aflat în acest proiect. Eu am avut ocazia să aflu câteva din sutele de povești unite pe această platformă. Producătorii locali sunt ajutați, astfel, să se facă cunoscuți și să poată împărtăși cu un public cât mai larg munca pentru care, pot spune, că „și-au sacrificat” viața. 

De pe data de 7 până pe data 9 iunie am fost în căutarea gustului autentic. Aventura a început în Dânza, județul Dâmbovița și s-a încheiat în comuna Marișel, județul Cluj. Am trecut prin patru județe în care am vizitat opt producătorii locali, oameni cu afaceri prin care își doresc să ofere calitatea „gustului românesc”.

Sănătate din plante

În prima zi în care am avut două opriri am ajuns în comuna Dânza, județul Dâmbovița unde am fost primiți de Marin Constantin și frumoasa sa familie. Acesta a pus bazele împreună cu ajutorul fiecărui membru al familie (soția sa Ana-Maria Marin și cei doi fii ai lor care sunt foarte implicați și muncesc din plăcere) unui adevărat imperiu al plantelor. Ceea ce au ei special este faptul că pot crește orice fel de plantă, de la banalele roșii până la soiuri exotice de banane, trandafiri sau caramel chinezesc. Aici, odată ce intrați pe poarta curții veți vedea munca de-o viață a unor oameni care și-au dedicat tot timpul plantelor. 

Familia Marin

Totul a început de la dorința de consuma goji, în urmă cu 11 ani când Ana-Maria era însărcinată cu primul lor băiat. Pe acea vreme, era foarte greu să găsești goji și dacă reușeai prețurile nu erau unele foarte prietenoase, așa că aceștia și-au crescut singuri plantele. Ulterior, ani mulți mai târziu, familia Marin nu doar că a devenit o sursă de goji în România, ci oferă oamenilor cunoștințele lor despre tot felul de plante și pun la dispoziția tuturor pasiunea lor pentru acest domeniu.

Grandma’s Delights

La 60 de kilometri distanță, am ajuns la a doua locație. În comuna Priboiu, acolo unde se află o mică fabrică care produce minuni, și nu exagerez, ceea ce iese din mâinile acestor tineri este minunat. Ei, pe numele lor Theodora (25 ani) și Teodor (26 ani) au ales viața de la țară și procesează prin cele mai naturale, calitative și sănătoase moduri fructe și legume, de asemenea, produc și uleiuri presate la rece din 100% semințe. Aceștia sunt absolvenți de științe economice, poate acesta este un motiv pentru care afacerea pe care o conduc prosperă de la an la an, sau pur și simplu oamenii au încredere în munca lor. Ambele variante sunt valabile.

Theodora și Teodor

Aceștia folosesc o tehnologie de ultimă generație care îi ajută foarte mult în ceea ce privește gustul și calitatea produselor create, cât și timpul de procesare, spre exemplu, un gem cu acest robot este gata în 15 minute. Fructele și legumele sunt procesate în vid, într-un mediu steril, la o temperatură de sub 100 grade Celsius, motiv pentru care produsul finit își păstrează toate mineralele, vitaminele și antioxidanții.

Aparatul folosit pentru producerea produselor

Dragomir Constantin și Elena

A doua zi din călătoria noastră în care descoperim produse tradiționale românești a început în comuna Sadu, Sibiu unde se află familia Dragomir. Aceștia sunt niște oameni tare frumoși, plini de viață și cu o dorință de muncă extraordinară. Ei produc produse din carne crescută de ei. Sunt genul de familie pe care dacă o cunoști cu siguranță nu uiți prea curând de ei. 

Familia Dragomir

Acum să vorbim despre produsele pe care le produc, ei fac în mica fabrică din curte: tobă, cârnați, slănină, șuncă și untură, toate ingredientele sunt alese cu grijă și tenacitate. Aceștia ne promit că după ce gustăm din bunătățile produse de ei ne vom întoarce cu siguranță și a doua oară. 

Produsele din comuna Sadu

Iar ceea ce mi s-a părut cu adevărat special, pentru că mie îmi place cel mai mult să descopăr povestea apoi produsul, a fost mica întâmplare prin care fiica lor, care este o femeie foarte frumoasă și muncitoare și-a ales meseria. Domnul Constantin ne-a povestit că după ce fata lui a fost cea care a ajutat o scroafă să nască, „pentru că avea mâna mai mică”, a decis să devină medic ginecolog. Ani mai târziu, aceasta profesează în Germania, ca medic ginecolog. Cumva, această mică afacere le-a schimbat viața tuturor membrilor din familie, în bine zic eu.

 Gherman Ioan

Am ajuns în Dumbrăveni, ce bucurie, căci dacă nu, ratam degustarea unor brânzeturi care o să-mi iasă greu din minte. Este vorba despre munca grea și dedicarea domnului Gherman Ioan, un bărbat care produce în acest moment cea mai bună brânză pe care eu am gustat-o.

Brânza din Dumbrăveni

El are imaginea unui om puternic care știe ce face, și chiar cred că știe. Pentru că ne-a povestit cu câtă atenție își alege laptele pentru fiecare soi de brânză în parte, câte ore petrece pentru a realiza produsul final și câtă pasiune se află în mica sa fabrică din Dumbrăveni. Muncește singur de dimineață devreme până seara târziu și nu simte nici o secundă că obosește, pentru că face ceea ce îi place. Este drept, ne-a recunoscut că ar avea nevoie de puțin ajutor, însă, îi este greu să găsească pe cine care este la fel de dedicat ca el acestei meserii.

Gherman Ioan

Așadar, dacă ajungeți la Dumbrăveni puteți avea și voi ocazia să gustați cea mai bună brânză iar dacă aveți intoleranță la lactoză, măcar îi puteți afla povestea, este una tare impresionantă.

Todea Carmen

Familia Todea, formată din patru membri care au foarte bine stabilit rolul lor în această afacere, folosește rețetele pe care le-a moștenit de la generațiile anterioare. Produsele pe care aceștia le produc sunt foarte variate, însă, preferatul consumatorilor este zacusca, pe care o prepară cu o foarte mare atenție la ceaun. Procesul, după cum ne povestește Carmen, este unul destul de complicat deoarece durează undeva la șase, șapte ore până produsul este gata, ei folosind ceaunul pe foc cu lemne, ceea ce îi condiționează să lucreze afară.

Familia Todea

Acum, pentru că mi se pare cel mai frumos lucru al acestei povești, trebuie să prezint pe scurt rolul fiecărui membru al acestei echipe. Pentru că, după cum am spus, afacerea ca să funcționeze, familia trebuie să fie unită. Marcus, care este fiul cel mai mare, se ocupă de transportul produselor și preluarea comenzilor online, fiind singurul cu permis. Apoi, el mai este responsabil și cu „munca grea”, asta însemnând aprovizionarea cu „produse greu de cărat” și de asemenea, menținerea focului pentru zacuscă. Tatăl, Todea Marcel, se ocupă de producția legumelor, tot ce crește în grădină este treaba lui. Fiul cel mic, Marcus, este mâna dreaptă a tatălui său în grădină și în plus se ocupă de prepararea siropurile produse de aceștia. Iar mama, nu mai are rost să zic, este omul de bază care coordonează totul.

Și așa, zilnic, din comuna Prod putem cumpăra zacuscă, gemuri, siropuri sau băuturi alcoolice care sunt cu adevărat tradiția unei familii de la sat.

Zacusca produsă de familia Todea

Faur Sorin și Mihaela

Suntem în ultima zi din această călătorie și am ajuns în Cluj. Mai exact comuna Mărgău, un loc rupt din basme. Aici, familia Faur după ce a lăsat în urmă agitația orașului, a decis să își deschidă o afacere.

Familia Faur

Acest proiect, care a fost în primă fază ideea fratelui lui Sorin, frate pe care l-a pierdut într-un mod tragic, a devenit o misiune pentru Mihaela și soțul. Așadar, ideea de Bunătăți Uscate a luat viață în 2018 și se concentrează în totalitate pe deshidratarea produselor din flora spontană, sau „minunățiile din farmacia Domnului” după cum ne-a spus Mihaela.

Totul este realizat de aceștia în cele mai sănătoase moduri, fructele și legumele deshidratate fiind produsele procesului natural de eliminare a moleculelor de apă cu ajutorul aerului cald. Însă, ce îi fac pe Sorin și Mihaela cu adevărat diferiți de alți producători este că nu folosesc deloc conservanți, potențiatori de gust sau zahăr. Ei oferă spre vânzare toate beneficiile pe care aceste bunătăți uscate le oferă. 

Produsele Bunătăți Uscate

Hosu Sebastian Vasile

Cum am ajuns deasupra lumii? Am pornit către Marișel, și ne-am oprit la Cabana Moților și Cămara de la Munte. Un loc care îți oferă o liniște interioară, acolo timpul stă în loc și te lasă să te bucuri. Cred că asta au simțit și Sebastian Hosu și soția lui, Ela când au decis în 2009 să deschidă această cabană. Aceștia au fugit de oraș și au hotărât să se mute la munte, când au accesat fonduri SAPARD cu care au reușit să-și creeze micul lor colț de rai.

Hosu Sebastian Vasile

Oamenii care le treceau pragul aveau din partea lor experiența completă, iar unele din produsele pe care le ofereau în restaurant erau făcute chiar de ei din fructe și legume crescute local. Așa, au ajuns să dea viață și ideei de „Cămara de la Munte”, care a fost mai mult o necesitate decât orice altceva, deoarece oamenii care gustau ce făceau ei voiau să ia acasă. Și acum, ani mai târziu vin oameni special pentru produsele lor, care sunt speciale. Ei fac gemuri din fructe: vișine, coacăze și mentă, o idee proprie care i-a adus succes lui Sebastian. În plus, au gamă specială în care nu există adaos de zahăr. La ei mai puteți găsi zacuscă, siropuri, ceaiuri, uleiuri, miere și o priveliște care-ți va rămâne pictată în memorie.

Produsele din Cămara de la Munte

Ancuța și Traian Purcel

Familia Purcel

Tot în Marișel, la câțiva kilometri distanță, locuiește familia Purcel. Ancuța și Traian au o casă pe care au moștenit-o de la părinții lui Traian, în vârful munților, este un loc care îți taie respirația. Ei acolo de 30 de ani, într-un loc de basm, cultivă legume: morcovi, cartofi, fasole verde, dar și alte multe rădăcinoase.

Morcovii crescuți de familia Purcel

În plus, aceștia își mai ocupă timpul cu producerea de siropuri de brad și soc. În ceea ce privește comercializarea, ei vând produsele cu livrare la domiciliu sau cu preluare de la ei de acasă. Este o muncă grea pe care o depun zilnic, însă, pentru că fac ceea ce le place, nu simt deloc oboseală. Ancuța, pe lângă munca pe care o depune zilnic în grădină, este și educatoare. Parcurge zilnic pe jos cam cinci kilometri pentru a ajunge la grădiniță, însă, ne-a recunoscut cu nu ar renunța niciodată la mica lor plantație.

Pe toți acești producători și mulți alți îi puteți găsi accesând platforma Via Profi. Este o ocazie prin care călătorind în România să ajungeți la oameni care oferă calitate și gusturi autentice românești.