Infofinanciar > Lumea la zi > Sectorul produselor de lux, grav afectat din cauza incertitudinii economiei. Cel mai bogat om din lume a pierdut 11 miliarde de dolari într-o zi
Lumea la zi

Sectorul produselor de lux, grav afectat din cauza incertitudinii economiei. Cel mai bogat om din lume a pierdut 11 miliarde de dolari într-o zi

bani bogati (Sursă foto: economedia.ro)
sursă foto: economedia.ro

Sectorul produselor de lux este afectat de îngrijorările legate de încetinirea creșterii economice în SUA. Francezul Bernard Arnault, cea mai bogată persoană din lume, a pierdut 11,2 miliarde de dolari din averea sa într-o singură zi, din cauza temerilor cu privire la economia americană în scădere și astfel diminuarea cererii de produse de lux.

Fondatorul LVMH, ale cărui oferte includ genți Louis Vuitton, șampanie Moet & Chandon și rochii Christian Dior, și-a văzut averea explodând în cea mai mare parte a anului 2023, pe măsură ce prețurile acțiunilor companiilor europene de lux au crescut.

Acțiunile produselor de lux

Francezul a dat înapoi o parte din aceste câștiguri. Acțiunile LVMH au scăzut cu 5% la Paris, destul de mult într-un timp scurt, pe fondul unui declin mai larg care a șters aproximativ 30 de miliarde de dolari din sectorul european al luxului. Chiar și cu această scădere, miliardarul francez are o avere netă de 191,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. El a adăugat la averea sa 29,5 miliarde de dolari până acum în acest an. Diferența dintre averea lui Arnault și cea a lui Elon Musk de la Tesla Inc., a doua cea mai bogată persoană din lume, s-a redus la doar 11,4 miliarde de dolari.

Răsturnarea de situație a venit după o lungă revenire a prețului acțiunilor LVMH, care este încă în creștere cu 23% pentru anul în curs. Indicele MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods a crescut cu 27%. Participanții la o conferință pe tema luxului organizată la Paris de Morgan Stanley au semnalat o performanță „relativ mai moderată” în SUA, potrivit lui Edouard Aubin, analist la banca de investiții. Analiștii de la Deutsche Bank AG, Matt Garland și Adam Cochrane, au declarat într-o notă că se așteaptă ca investitorii să devină mai selectivi cu acțiunile europene de lux, încetinirea creșterii economice în SUA fiind un motiv de îngrijorare, conform Bloomberg .

Acțiunile de lux pierd 30 de miliarde de dolari într-o zi din cauza temerilor legate de cerere. O creștere culminantă a acțiunilor din domeniul bunurilor de lux din acest an, alimentată de cererea internațională, în special din partea Chinei, a fost afectată și a făcut ca marți să dispară peste 30 de miliarde de dolari din acest sector. Acțiunile Hermes International au scăzut cu 5,5%, în timp ce LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE a scăzut cu aproximativ 4%, iar Kering SA, proprietarul Gucci, și-a văzut acțiunile scăzând cu peste 2%.

Încetinirea creșterii economice a SUA

În ultimul an, acest sector de mare succes a devenit pentru piața bursieră europeană ceea ce este Big Tech pentru SUA: o colecție de întreprinderi dominante a căror creștere a rezistat chiar și în condițiile în care economia a avut fluctuații. Cu toate acestea, încrederea în această viziune a fost acum diminuată, participanții la o conferință pe tema luxului organizată la Paris de Morgan Stanley semnalând o performanță „relativ mai moderată” în SUA, potrivit lui Edouard Aubin, analist la banca de investiții. Acest lucru reflectă „slăbiciunea în special a consumatorului aspirațional”.

Acest lucru a fost contrabalansat de o cerere mai dinamică în alte părți, potrivit Morgan Stanley. „În general, am considerat că anumite companii corporatiste sunt rezistente, indicând o aterizare ușoară în curs de desfășurare în SUA, compensată în mare măsură de forța altor piețe.” Atât Asia, cât și SUA sunt piețe importante pentru companiile europene de lux. Asia, cu excepția Japoniei, a reprezentat 30% din vânzările LVMH în 2022, în timp ce SUA a reprezentat 27%, potrivit raportului anual al companiei.  Analiștii de la Deutsche Bank AG au declarat, de asemenea, că o încetinire a creșterii economice în SUA reprezintă acum o preocupare tot mai mare. În timp ce revenirea cererii din China a fost unul dintre factorii cheie ai vânzărilor puternice, investitorii vor fi probabil pretențioși de acum încolo, au adăugat ei.

Cu toate acestea, acțiunile de lux au avut performanțe mult mai mari în acest an: LVMH a crescut cu 25%, iar Hermes a adăugat 34%, ambele depășind o creștere de 10% a indicelui Stoxx Europe 600 mai larg. Nici LVMH și nici Hermes nu au fost disponibile imediat pentru a comenta conferința de la Paris. „Sectorul luxului rămâne un long cu multă lume pentru mulți investitori, prima de sector față de piață fiind la niveluri ridicate din punct de vedere istoric”, a declarat într-o notă analistul Deutsche Bank, Matt Garland. Raliul a făcut ca LVMH să crească în mărime, valoarea sa de piață depășind luna trecută nivelul de 500 de miliarde de dolari, devenind prima companie europeană care a atins această bornă, conform Bloomberg.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.