Infofinanciar > Lumea la zi > Implicațiile colapsului economic din Pakistan. Mii de persoane sfârșesc pe fundul Mediteranei
Lumea la zi

Implicațiile colapsului economic din Pakistan. Mii de persoane sfârșesc pe fundul Mediteranei

sursa: Il Manifesto
FOTO: Il Manifesto

Hameed Iqbal Bhatti este unul din oamenii de afaceri care a prosperat timp de două decenii, timp în care a lucrat în Arabia Saudită, dar după ce s-a întors în Pakistan, în urmă cu trei ani, a îngroșat rândurile oamenilor cuprinși de disperare.

Economia a avut de suferit în urma pandemiei, iar afacerea sa cu restaurante s-a închis. Cu posibilitățile de muncă secătuite și cu inflația galopantă care îi făcea o gaură în buget, bărbatul în vârstă de 47 de ani a strâns 7.600 de dolari pentru a-i oferi unui traficant să îl introducă ilegal în Europa, unde spera să își refacă viața pe care a avut-o cândva, a declarat fratele său Muhammad Sarwar Bhatti, 53 de ani, pentru Reuters.

În căutarea stabilității…

„Mi-a spus că o va lua de la capăt pentru viitorul copiilor săi și pentru viața pe care și-o dorea pentru ei”, a declarat bătrânul Bhatti în casa familiei din Kashmirul administrat de Pakistan.

O ambarcațiune care a plecat din Libia cu tânărul Bhatti și alte sute de persoane s-a scufundat săptămâna trecută în largul Greciei, într-unul dintre cele mai mortale dezastre cu migranți din ultimii ani. Bhatti este dispărut și se presupune că a murit, potrivit fratelui său care a  subliniat pericolele cu care se confruntă persoanele care încearcă să intre ilegal în Europa.

Pakistanezii au făcut aceste călătorii în număr din ce în ce mai mare în ultimele luni din cauza crizei economice din țară. Economia pakistaneză de 350 de miliarde de dolari, aflată în criză de lichidități, este în colaps, cu o inflație record de 38%. O monedă care se depreciază rapid și un deficit extern au determinat guvernul să adopte măsuri drastice în ultimul an pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Dar, odată cu acestea, a venit și o lovitură uriașă pentru creștere și locuri de muncă. Sectorul industrial, motorul economic al Pakistanului, a înregistrat o contracție provizorie de aproape 3% în actualul exercițiu financiar, îngrijorător pentru o națiune de 230 de milioane de locuitori, cu peste 2 milioane de persoane care intră anual în rândul forței de muncă.

Rata șomajului la un nivel record de 11-12%

Datele oficiale privind șomajul nu au mai fost publicate de doi ani. Hafeez Pasha, un fost ministru de finanțe și un economist renumit pentru lucrările sale privind forța de muncă din Pakistan, a estimat rata șomajului la un nivel record de „11-12%, în mod conservator”.

Drumurile prin Mediterana centrală prin Libia, în principal către Italia și Grecia, aproape că s-au dublat și reprezintă aproximativ jumătate din total. În prezent, pakistanezii sunt a treia naționalitate înregistrată în Italia venind din Libia, după egipteni și bangladeshieni, a declarat un purtător de cuvânt al Frontex pentru Reuters într-un e-mail.

Dintre detecțiile din acest an până în luna mai, 4.971 au fost din Pakistan, un record pentru această țară pe ruta mediteraneană centrală într-un singur an, potrivit datelor Frontex care datează din 2009. Luni, Pakistanul a declarat zi de doliu după ultimul dezastru cu ambarcațiuni. Se crede că cel puțin 209 pakistanezi se aflau la bord, potrivit datelor oficiale bazate pe informațiile furnizate de rude.

Chiar și înainte de scufundarea de săptămâna trecută, numeroși pakistanezi pieriseră în Mediterana în acest an. Muhammad Nadeem, în vârstă de 38 de ani, se afla la bordul unei ambarcațiuni care s-a scufundat în largul Libiei în februarie, provocând moartea a peste 70 de persoane.

Un drum spre moarte

Nadeem, din orașul Gujrat, situat în estul țării, avea trei copii și își întreținea, de asemenea, sora mai mică și mama. El lucra ca vânzător la un magazin de mobilă, dar salariul său era modest, iar inflația în creștere le făcuse situația precară, potrivit mamei sale, Kosar Bibi.

„Obișnuiam să ne descurcăm, el își putea hrăni familia. Dar devenise imposibil”, a declarat femeia. Bibi a precizat că fiul ei a plătit pe cineva cunoscut pentru a aranja călătoria în Italia, via Libia. Cei mai mulți dintre cei care fac această călătorie sunt muncitori necalificați sau muncitori și este dificil pentru ei să obțină vize de muncă.

La câțiva kilometri de casa lui Nadeem, Muhammad Nazim construia o casă de vacanță cu mai multe etaje în Gujrat.  „Casele noastre sunt construite (în Italia) de asemenea, stăm acolo, dar motivul pentru care le construim în Pakistan este că venim aici cu copiii noștri după un an sau doi pentru a petrece câteva luni și a ne relaxa. Aici, în Gujrat, cel puțin o persoană din fiecare gospodărie este în străinătate, fie în Europa, fie în țările arabe”, a declarat Nazim.

Nazim a declarat că a intrat ilegal în Europa prin Turcia în anii 1990 și a obținut în cele din urmă rezidența, acum înțelege de ce oamenii doresc să părăsească Pakistanul. „Ce poate face un om sărac. Condițiile din țară sunt acum așa”, a adăugat Nazim.

Autoritățile au luat măsuri drastice împotriva trecerilor neautorizate ale frontierelor pakistaneze, dar a precizat că mulți dintre cei care încearcă să intre ilegal în Europa pleacă cu vize valabile pentru Turcia sau Libia înainte de a se aventura mai departe.

Datele limitate pe care agenția le-a împărtășit au arătat că 401 persoane au fost prinse trecând ilegal granițele Pakistanului în primele patru luni ale anului 2023, în creștere cu aproximativ 50% față de anul precedent, în timp ce 15.371 de deportați au fost repatriați în aceeași perioadă, majoritatea din Turcia și Grecia.

Pakistanul riscă să rămână fără bani

Cu rezerve de valută care acoperă mai puțin de o lună de importuri, Pakistanul riscă să rămână fără bani. Un program al Fondului Monetar Internațional expiră în această lună, iar guvernul ar trebui să se înscrie într-un nou program în cursul anului calendaristic, în caz contrar riscă să intre în incapacitate de plată.

Pakistanul este unul dintre principalii exportatori de forță de muncă, iar remitențele au ajutat la menținerea țării pe linia de plutire. Aproape 830.000 de persoane s-au înregistrat ca lucrători în străinătate anul trecut, cel mai mare număr din 2016 încoace, arată datele oficiale.

Însă oportunitățile de migrație legală sunt limitate, iar mulți migranți fac aranjamente prin intermediul unor agenți care prezintă adesea migrația neregulamentară ca fiind o modalitate mai rapidă, mai ieftină sau singura modalitate de a ajunge în Europa, potrivit Centrului de Resurse pentru Migranți, o organizație finanțată de UE care oferă informații și consiliere.