Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația ajunge la 114%! S-a înregistrat cel mai mare procent din ultimii 30 de ani
Lumea la zi

Inflația ajunge la 114%! S-a înregistrat cel mai mare procent din ultimii 30 de ani

inflatie preturi mari (Sursă foto: revistaprogresiv.ro)
sursă foto: revistaprogresiv.ro

Inflația lunară din Argentina încetinește în mod neașteptat în luna mai, dar rămâne ridicată. Inflația lunară a scăzut pentru prima dată în ultimele șase luni, întrerupând o serie, chiar dacă presiunile asupra prețurilor au rămas foarte ridicate. Prețurile de consum au crescut cu 7,8% în luna mai, mai puțin decât așteptările analiștilor de 8,7%. Față de anul trecut, inflația a accelerat la 114,2%, cea mai mare rată anuală din 1991, când economia Argentinei ieșea dintr-o criză puternică de hiperinflație.

Utilitățile, turismul și asistența medicală au condus creșterile lunare ale prețurilor în luna mai, potrivit datelor guvernamentale publicate miercuri. Se așteaptă ca joi, în cadrul ședinței săptămânale, consiliul Băncii Centrale a Argentinei să mențină dobânda de referință, din cauza inflației mai scăzute.

Inflația, procente record

Autoritatea monetară a înăsprit agresiv politica în acest an în încercarea de a reduce prețurile, crescând rata cheie de la 75% la 97%. Inflația anuală a urcat în teritoriu cu trei cifre, în condițiile în care tipărirea de bani, o secetă record și temerile persistente privind o devalorizare bruscă a monedei alimentează noi creșteri de prețuri înaintea alegerilor prezidențiale din octombrie. Seceta a exacerbat lipsa cronică de dolari a Argentinei, ceea ce s-a tradus printr-o scădere estimată la 20 de miliarde de dolari a exporturilor agricole. Până în aprilie, exporturile agricole au scăzut cu 42% până acum în acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Economiștii intervievați de Banca Centrală a Argentinei văd o creștere anuală a prețurilor de 149% până la sfârșitul acestui an, conform Batimes.

Opoziția argentiniană acuză guvernul pentru problemele legate de inflație.  Candidații de opoziție la alegerile prezidențiale și criticii, de la libertarieni la stângiști, critică datele privind inflația din luna mai și „indicele de eșec și decadență” al guvernului. Liderii opoziției din Argentina au reacționat puternic la publicarea datelor privind inflația din luna mai, criticând eșecul guvernului de a limita creșterea galopantă a prețurilor. Candidații la președinție Horacio Rodríguez Larreta și Patricia Bullirch au fost unii dintre cei mai vocali lideri Juntos por el Cambio care au pus la îndoială politica economică a administrației Frente de Todos după ce biroul național de statistică INDEC a raportat că inflația anuală a crescut la 114,2%.

Prețurile de consum au crescut cu 7,8% în luna mai, potrivit datelor guvernamentale, și au crescut cu peste 42% până acum în acest an. „Nu putem continua așa. Din 10 decembrie, vom începe să reducem inflația, astfel încât să ne întoarcem la un trai liniștit”, a scris Rodríguez Larreta, primarul orașului Buenos Aires și unul dintre favoriții opoziției pentru președinție. Bullrich, un fost ministru al securității și principalul rival al primarului pentru nominalizarea coaliției, a declarat că datele privind creșterea prețurilor sunt un „indice lunar al eșecului și al decadenței”. Făcând apel la schimbare la urne la alegerile din octombrie, ea a denunțat lipsa „oricărei politici care să inverseze” inflația.

Creșterea prețurilor, eșecul guvernării

Martín Lousteau, candidat la primăria orașului și senator național al Unión Cívica Radical (UCR), a declarat că datele „au arătat eșecul guvernului”. Criticile au venit și din partea libertarienilor, speranța prezidențială La Libertad Avanza, Javier Milei, plângându-se de tipărirea de bani de către guvern. „Repetați după mine. Inflația este întotdeauna și pretutindeni un fenomen monetar care derivă dintr-un exces de ofertă de bani, care poate apărea dintr-o creștere a ofertei, o scădere a cererii sau ambele în același timp. A nega acest lucru nu este liber”, a postat Milei pe Twitter, repetând apelul său pentru închiderea Băncii Centrale a Argentinei, conform Batimes.