Infofinanciar > Lumea la zi > Al Jazeera: China, Afganistan și Pakistan își consolidează cooperarea. Talibanii vor investiții din partea Beijingului
Lumea la zi

Al Jazeera: China, Afganistan și Pakistan își consolidează cooperarea. Talibanii vor investiții din partea Beijingului

Ministrul chinez de externe Qin Gang (stânga), ministrul pakistanez de externe Bilawal Bhutto Zardari (dreapta) și ministrul afgan de externe, Amir Khan Muttaqi, pozează după o întâlnire la Islamabad. Sursa foto: Al Jazeera
Sursa foto: AlJazeera

China, Afganistanul și Pakistanul s-au angajat să consolideze în continuare cooperarea trilaterală în domeniul securității și al luptei împotriva terorismului, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din cele trei țări, care a avut loc la Islamabad.

Miniștrii au convenit duminică, 7 mai, să mențină bunele relații, să aprofundeze încrederea politică reciprocă, să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a fiecăruia și să abordeze în mod corespunzător diferențele și disputele prin consultări egale.

Afganistanul caută investiții chinezești

De la retragerea forțelor Statelor Unite în august 2021, Afganistanul a suferit o criză economică și umanitară, deoarece talibanii au preluat controlul și națiunea a fost aruncată în izolare internațională. De atunci, guvernul taliban a sperat să atragă investiții chinezești în rezervele sale de minerale, cum ar fi cuprul și litiul.

Ministrul de externe interimar al Afganistanului, Amir Khan Muttaqi, care face obiectul unei interdicții de călătorie din partea Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU), dar care a primit o derogare pentru a vizita Islamabadul, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Qin Gang. Acesta urmează să aibă o întâlnire bilaterală cu ministrul pakistanez de externe Bilawal Bhutto Zardari în cursul zilei de duminică.

Ministerul de Externe al Chinei pare interesat să investească în Afganistan. Cu doar o lună în urmă, acesta a declarat că „salută participarea Afganistanului la cooperarea „Belt and Road” și sprijină integrarea Afganistanului în cooperarea și conectivitatea economică regională”.

Qin a declarat că China este pregătită să depună eforturi comune cu Afganistanul și Pakistanul pentru a pune în aplicare Inițiativa de dezvoltare globală, Inițiativa de securitate globală și Inițiativa de civilizație globală, potrivit agenției de știri Xinhua.

China și Pakistanul caută garanții de securitate

Cele trei părți s-au angajat, de asemenea, să consolideze cooperarea în domeniul combaterii terorismului, China și Pakistanul exprimându-și sprijinul pentru guvernul afgan condus de talibani în vederea consolidării capacităților pentru a face față actorilor „teroriști”.

Talibanii din Afganistan și talibanii pakistanezi, cunoscuți sub acronimul TTP, sunt grupuri separate, dar împărtășesc o ideologie comună. Săptămâna trecută, cel puțin șase soldați pakistanezi au fost uciși într-un schimb de focuri cu luptătorii TTP în regiunea de nord-vest a țării, în apropiere de granița cu Afganistanul.

Atacurile de acest gen au devenit mai frecvente începând de anul trecut, după ce TTP a revocat o încetare a focului negociată de talibani și negocierile de pace cu guvernul de la Islamabad au eșuat.

Atacurile de acest gen au devenit mai frecvente de anul trecut, după ce TTP a revocat armistițiul negociat de talibani și negocierile de pace cu guvernul de la Islamabad au eșuat.

Pakistanul și China se opun sancțiunilor împotriva Afganistanului

China și Pakistanul au precizat în cadrul reuniunii că se opun amestecului în afacerile interne ale Afganistanului, sancțiunilor unilaterale ilegale împotriva Afganistanului și tuturor actelor care subminează pacea și stabilitatea regională.

Ministerul pakistanez de externe a declarat că China și Pakistanul au „subliniat necesitatea ca comunitatea internațională să ofere asistență și sprijin continuu Afganistanului, inclusiv prin deblocarea activelor financiare afgane din străinătate”.

Aproape 10 miliarde de dolari în active afgane au fost înghețate de SUA după ce talibanii au preluat controlul asupra țării într-un atac militar fulger în 2021, în timp ce guvernul președintelui Ashraf Ghani, susținut de Occident, s-a prăbușit.

În declarație se mai spune că au convenit să își continue asistența umanitară și economică pentru poporul afgan și să consolideze cooperarea pentru dezvoltare în Afganistan, inclusiv prin extinderea CPEC în Afganistan, potrivit AlJazeera.