Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie, disperată după forța de muncă. Anglia promite 45.000 de vize pentru lucrători agricoli
Lumea la zi

Marea Britanie, disperată după forța de muncă. Anglia promite 45.000 de vize pentru lucrători agricoli

Președintele Germaniei insistă ca cetățenii să fie obligați să presteze muncă în folosul comunității
sursa foto dreamstime.com

Guvernul britanic a promis marți că va acorda anul viitor 45.000 de vize pentru lucrătorii sezonieri din sectorul agricol, în ciuda apelurilor venite din interiorul Partidului Conservator aflat la guvernare de a reduce imigrația. După o scădere în timpul pandemiei, migrația netă a fost în continuă creștere și se așteaptă să atingă un nivel record în acest an, a relatat presa britanică. Cifrele oficiale sunt așteptate luna aceasta.

Ministrul de Interne, Suella Braverman, a declarat luni, în cadrul unei conferințe la Londra, că nu există „niciun motiv întemeiat” ca Marea Britanie să nu-și poată instrui proprii șoferi de camion și culegători de fructe pentru a reduce imigrația. Dar Downing Street a apărat decizia de a acorda din nou vizele.

Vize pentru lucrătorii agricoli

Regulile actuale „ne oferă flexibilitatea de a flexibiliza sistemul în funcție de nevoile Regatului Unit”, a declarat marți un purtător de cuvânt, adăugând că Marea Britanie are o rată a șomajului „istoric scăzută”. Anunțul privind alocarea vizelor vine în paralel cu un nou pachet de măsuri de sprijinire a industriei agricole. Fermierii britanici s-au confruntat cu o creștere vertiginoasă a costurilor, în condițiile în care perturbarea lanțurilor de aprovizionare, de către pandemie și războiul din Ucraina, a dus la creșterea prețului la îngrășăminte, furaje, combustibil și energie.

Regulile mai dure privind imigrația după Brexit, care au pus capăt liberei circulații în statele membre ale UE, au îngreunat angajarea de lucrători din blocul comunitar, pe care agricultura britanică s-a bazat în mod tradițional. Industria se confruntă, de asemenea, cu concurența produselor importate. Înaintea Summitului „De la fermă la masă” organizat marți de Downing Street, Guvernul a declarat că va oferi fermierilor o protecție sporită în viitoarele acorduri comerciale și va acorda prioritate noilor oportunități de export.

„Agricultura britanică și produsele britanice pur și simplu nu pot fi o gândire secundară. Știu că așa s-au simțit unii dintre voi în trecut”, a declarat premierul Rishi Sunak, într-o scrisoare deschisă adresată fermierilor britanici. În februarie anul trecut, Guvernul a anunțat că anul acesta vor fi puse la dispoziția fermierilor subvenții în valoare de peste 168 de milioane de lire sterline (193 de milioane de euro) pentru „a stimula dezvoltarea de noi tehnologii și metode inovatoare de agricultură”, conform Barrons .

Summit-ul alimentar din Marea Britanie

Aproximativ 70 de membri importanți ai industriei alimentare, inclusiv fermieri și șefi de supermarketuri, s-au întâlnit cu primul ministru și cu colegii săi pentru a discuta despre modul în care Marea Britanie poate îmbunătăți procesul de producție și vindere a alimentelor. Această întâlnire are loc în contextul în care prețurile continuă să fie ridicate și a unei noi cercetări a grupului de consumatori, care a declarat că prețul unor produse a crescut cu 25% în aprilie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Potrivit grupului, produsele lactate, cum ar fi brânza, au înregistrat cea mai mare creștere. În cadrul unui sondaj realizat în cele mai mari opt supermarketuri din Marea Britanie, care a analizat 26.000 de produse, s-a aflat faptul că prețurile alimentelor au crescut cu peste 17%. Supermarketurile încep să scadă prețurile la pâine și unt, dar consumatorii au declarat că prețurile au rămas la „niveluri șocant de ridicate” în comparație cu anul trecut. De asemenea, s-a constatat că produsele de buget cu marcă proprie din supermarketuri au crescut cu 25% în aprilie, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, conform Yahoo.News .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.