Infofinanciar > Esential > În UE, criptomonedele sunt pe cale să își piardă principalul atu: anonimatul celor implicați în tranzacții
Esential Lumea la zi

În UE, criptomonedele sunt pe cale să își piardă principalul atu: anonimatul celor implicați în tranzacții

bitcoin, criptomonede, Sursă foto: forbes.ro

Întreg mapamondul se străduiește să construiască reglementări ale criptomonedelor. Aici, cea mai avansată în domeniu pare să fie Uniunea Europeană. Dar, industria cripto crede că viitoarele reglementări pot fi prea invazive.

Una peste alta, specialiștii sunt de acord că UE este în faţa SUA şi Marii Britanii în dezvoltarea de reguli pentru sectorul criptomonedelor. Domeniul este estimat la nu mai puțin de 2.100 miliarde de dolari.

Nervoșii

Pe cale de consecință, peste 40 de lideri din industria criptomonedelor au cerut, într-o scrisoare, Uniunii Europene să nu oblige firmele de criptomonede să dezvăluie detaliile cu privire la tranzacţii. Ei mai cer, de asemenea, ca UE să îşi revizuiască tentativele de a reglementa platformele de finanţare descentralizată acre se află într-o creştere rapidă.

Astfel, liderii de business din industria criptomonedelor vor să se asigure că reglementările nu merg dincolo de ceea ce s-a convenit în cadrul Grupului de Acţiune Financiară Internaţională (FATF), organism global care stabileşte standardele pentru combaterea spălării banilor.

Pa-pa secretomanie

Pe de altă parte, parlamentarii europeni au votat în sprijinul unor noi reglementări pentru urmărirea bitcoin şi a altor criptomonede. Aceste reguli, aspru criticate de platforma americană Coinbase Global Inc, cer firmelor de criptomonede să colecteze şi să păstreze informaţii cu privire la cine este implicat în transferuri de monede digitale. Adică, exact marele atu al zonei cripto.

Evident, răspunsul nu s-a lăsat așteptat, cei 46 de lideri europeni din industria criptomonedelor susţin în scrisoarea lor că propunerile „vor pune în pericol fiecare proprietar de active digitale” prin faptul că vor conduce la dezvăluirea publică a detaliilor tranzacţiilor şi a adreselor portofelelor electronice. În alte cuvinte, confidenţialitatea dispare şi, odată cu ea, siguranţa deţinătorilor de criptomonede….

Vine MiCA

Uniunea Europeană se pregătește pentru introducerea unui cadru legal mai amplu, numit MiCA, prin care să reglementeze toţi emitenţii şi furnizorii de servicii din UE care au legătură cu activele cripto.

Ca urmare, liderii de business cer ca anumite „stablecoins” descentralizate să nu fie supuse regulilor MiCA.