Infofinanciar > Lumea la zi > I-a mâncat câinele „tema”! Gestul hilar făcut de cumnatul lui Igor Dodon pentru a scăpa de probele din dosar
Lumea la zi

I-a mâncat câinele „tema”! Gestul hilar făcut de cumnatul lui Igor Dodon pentru a scăpa de probele din dosar

Dodon sursa foto Kanal D
Sursa foto: Kanal D

Alături de Igor Dodon, fostul președintele al Republicii Moldova, a fost prins de procurori și cumnatul acestuia într-un dosar de trădare și îmbogățire ilicită, denumit de presa de la Chișinău „Dosarul Sacoşa”. Cel de-al doilea implicat a fost prins de anchetatori chiar în timpul în care ar fi încercat să mănânce un document probă în dosar, conform Jurnal.md.

În dimineața zilei de marți, au avut loc percheziții la vila lui Igor Dodon, dar și în cadrul altor proprietăți deținute de acesta.

Potrivit Jurnal.md, anchetatorii l-au prins  pe cumnatul lui Dodon în timp ce mânca un document. Acesta era unul incriminatoriu întrucât atestă că fostul președinte este beneficiar al bazei de odihnă de la Sadova.

Cei doi au fost reținuți pentru 72 de ore în urma perchezițiilor.

Ce acuzații îi sunt aduse lui Dodon?

Dosarul a fost deschis de procurorii de la Chisinău după ce au apărut imagini în care Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat i-a dat lui Dodon o pungă în care s-ar fi aflat bani destinați achitării salariilor angajaților Partidului Socialiștilor.

Conform Marianei Cherpec, procurorul de la Procuratura Generală a Republicii Moldova, dosarul are în veder infracțiuni de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Cine este Igor Dodon?

Igor Dodon a fost președintele Republicii Moldova între 2016 și 2020. El a câștigat alegerile prezidențiale în urma unui mod de alegeri cu mari probleme de vot în diaspora. La momentul actual, el este deputat în legislatura a XI-a a Parlamentului Republicii Moldova din anul 2021.

Dodon și războiul din Ucraina

Kremlinul se simte alarmat de persecutarea fostului președinte al Republicii Moldova, susținător al „dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă”, a transmis purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Interfax.

„În primul rând, vorbim despre o chestiune internă a R. Moldova. Desigur că suntem alarmați de faptul că astfel de practici și persecuții sunt folosite din nou împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă” a notat Peskov, conform Deschide.MD.

Igor Dodon este de părere că războiul din Ucraina duce la soluționarea conflictului transnistrean, respectiv la integrarea țării. El a declarat că nimeni nu-și mai dorește  situații de conflict.

„Pentru autorităţile din R. Moldova trebuie să fie o lecţie ceea ce se întâmplă în Ucraina şi să înţelegem că noi trebuie prin dialog să găsim formula de reintegrare teritorială a ţării în baza statutului de neutralitate şi în baza unei decizii avantajoase pentru toţi. Unii o să creadă că eu sunt prea optimist, dar mie îmi pare că ceea ce se întâmplă în regiune ar putea crea premize reale şi mult mai rapide de a găsi un compromis. Nu cred că cineva are interesul rupă Transnistria de la R. Moldova. Cred că este interesul tuturor ca noi să fim ţară integră şi să asigurăm cât mai repede reintegrarea R. Moldova”, a spus Igor Dodon într-un interviu la postul de televiziune Prime TV.