Infofinanciar > Info > Reținerea lui Dodon – lovitură pentru Maia Sandu? Ce spune un jurnalist din Chișinău și care este reacția Moscovei
Info

Reținerea lui Dodon – lovitură pentru Maia Sandu? Ce spune un jurnalist din Chișinău și care este reacția Moscovei

Maia Sandu si Igor Dodon - sursa foto - emaramures.ro
Sursa foto - emaramures.ro

Faptul că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Donon, a fost reținut într-un dosar penal de trădare de țară și de corupție nu a întârziat să provoace reacții nici în țara pe care a condus-o până în anul 2020, nici în Rusia. În Chișinău, mai mulți suținători ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, dar și membri din această formațiune politică s-au adunat în fața Parlamentului că protesteze.

Valeriu Pașa, un analist din capitala Republicii Moldovei a postat pe pagina lui de Facebook percepția pe care el o are despre acțiunile de percheziție din dimineața zilei de 24 mai, care s-au desfășurat la locuința lui Igor Dodon. Președintele organizației non-guvernamentale WatchDog Moldova spune că : „ Descinderile cu efecte speciale nu sunt o raritate la procurorii moldoveni, înaintarea învinuirilor- este. Iar condamnările definitive sut rare, trebuie incluse în Cartea Roșie. Condamnările definitive și irevocabile pe cazuri importante – lipsesc cu desăvârșire. Pe numele lui Dodon trenează de luni de zile un dosar în care nu ai ce investiga – fraudarea achizițiilor de energie electrică în 2008. Pur și simpu nu se va mișca dosarul. Pe ”kuliok” ce vor să găsească? Îl vor găsi pe Iaralov în dulap acasă la Sadova? Nu zic că nu ar putea găsi ceva probant pe celelalte dosare. Dar de ce să discreditezi ancheta punând-o în umbra acuzaților de politizare? Asta numai dacă nu faci conștient jocul grupărilor Platon, Plahotniuc, Șor, Dodon.”.

Cât despre Petru Iarmaliuc, procurorul acestui caz, Valeriu Pașa spune că este clar ce așteptări poate avea cineva de la o persoane care au terminat dreptul la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Atac indiscret la adresa Maiei Sandu și părerea Kremlinului

Acesta a declarat și că : „ Acțiunea de azi-dimineață are urmări politice absolut evidente – legitimarea discursului propagandistic al opoziției precum că guvernarea a preluat contrlul justiției și o folosește ca o bâtă exact cum făcea Plahotniuc. Nu aș vrea deloc să îi umbresc sărăbătorirea zilei de naștere a doamnei președinte (căreia îi port un respect deosebit), dar  show-ul ieftin de azi dimineața a fost gândit și executat de procurori și SIS exact în acest context. Să dea apă la moară propagandei grupărilor cleptocratice care vor spune că în așa fel organele de forță ”îi fac un cadou” de ziua de naștere a doamnei președinte.”.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov, a declarat următorul lucru pentru presa din Rusia, conform tv8.md: „Este chestiunea internă a Republicii Moldova. Suntem alarmați că din nou, o asemenea practică este aplicată în raport cu cei care sunt susținători ai dezvoltării relațiilor de prietenie cu Rusia. Ne-am dori să fim siguri că lui Igor Dodon îi vor fi respectate drepturile legale.”.

Și deputații socialiști au avut un cunvânt de spus legat de acțiunile prin care Igor Dodon a fost urmărit, catalogându-le ca fiind „un show de doi bani” și aducând diverse acuzații la adresa guvernării și a instituției prezidențiale. Reprezentanții celei din urmă au spus că vor comenta declarațiile care vin din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.