Infofinanciar > Lumea la zi > Trofeul Eurovision a fost vândut! Kalush Orchestra va cumpăra drone din banii obținuți
Lumea la zi

Trofeul Eurovision a fost vândut! Kalush Orchestra va cumpăra drone din banii obținuți

Kalush Orchestra - sursa foto - cotidianul.ro
Sursa foto - cotidianul.ro

Ediția din acest a Eurovision a generat extrem de multe controverese, de la modul în care s-a realizat procesul de votare, până la câștigătoarea concursului. Ucraina a fost învingătoarea din acest an, iar Kalush Orchestra a luat decizia de a vinde trofeul.

Această tranzacție a fost făcută pentru a sprijini trupele armate ucrainiene, trofeul fiind vândut pentru suma de 900.000 de mii de dolaro, conform celor de la BBC. Trofeul a fost scos la licitație pe Facebook. Din acești bani vor fi cumpărate drone pentru forțele din Ucraina.

Kalush Orchestra spune că lumea trebuie să fie mult mai preocupată de război

Momentul vânzării a coincis cu prezența trupei la un concert caritabil care a avut loc la Poarta Brandenburg din orașul Berlin. Acest eveniment muzical a avut ca scop strângerea de bani pentru resurse medicale.

Loeh Psiuk, un membru al trupei, a ținut un discurs în timpul concertului, făcând astfel apel ca oamenii să fie atenți la eveimentele din Ucraina și să nu se acomodeze cu acest război care a condus la moartea a 4031 de civili, alți 4735 fiind răniți, conform bilanțului realizat de Organizația Națiunilor Unite. În același timp, peste 14 milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din momentul în care a început invazia, orașele fiind transformate în mormane de moloz.

Psiuk a spus că : „Cred că informațiile despre război ar trebui să apară mereu pe primele pagini, până când va veni pacea.”.

Cântecul cu care Kalush Orchestra a câștigat Eurovision 2022 se numește Stefania. În primă fază, această melodie a fost scrisă drept un omagiu pentru mama lui Psiuk, însă versurile lui au fost reinterpretate, ulteriror, drept un apel de mobilizare. Printre aceste versuri se regăsește și „Voi merge mereu spre tine pe drumuri sparte”.

Serhiy Prytula, un prezentator de televiziune din Ucraina, a făcut un anunț, mai precis a spus că banii care au fost obținuți din vânzarea trofeului se vor folosi pentru a cumpăra trei drone de tip PD-2, de producție ucraineană, potrivit Reuters.

Desfășurarea și controversele Eurovision

În finala concursului Eurovision din acest an a participat și România, fiind reprezentată de WRS. Însă, piesa intitulată „Llamame” a putut să claseze România abia pe locul 18. Mult mai bine s-a descurcat Republica Moldova, obținând a șaptea poziție în clasament. Statul de peste Prut a fost reprezentat de formația „Zdop și Zdub, alături de frații Advahov. Piesa interpretată de Republica Moldova se numește „Trenulețul”.

Statul ucrainean a fost și el prezent în ceea ce privește controversa din jurul votului, deoarece această țară nu a acordat niciun punct Lituaniei și Poloniei, state care au oferit extrem de mult sprijin Ucrainei de când a început războiul. Ministrul culturii de la Kiev a postat pe pagina lui de Facebook un mesaj despre această situație, spunând că : „O asemenea evaluare nu reflectă adevărata noastră atitudine față de voi, prietenii noștri cei mai apropiați din Europa. Este o adevărată rușine să acordăm 0 puncte Poloniei și Lituaniei. Ucrainienii vă dau 12 puncte!”.