Lumea la zi

Guvernul ucrainean alocă peste 2,7 milioane de dolari pentru reconstrucția Hersonului! UE și Canada acordă un ajutor substanțial

forbes.ro
sursa foto: forbes.ro

Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat că Guvernul a alocat peste 2,7 milioane de dolari pentru reconstrucția regiunii Herson, care a fost recent eliberată de sub controlul Rusiei. De asemenea, Ucraina va primi un sprijin financiar din Canada, în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni.

Premierul a făcut anunțul duminică, pe pagina sa personală, vorbind despre efortul financiar alocat reconstrucției regiunii Herson, puternic afectată de război, atât din partea guvernului ucrainean, cât și a partenerilor săi. Aceste fonduri vor fi alocate pentru restaurarea infrastructurii critice, pentru ca cetățenii să aibă din nou acces la apă și încălzire, în urma avariilor sistemului energetic din zonă.

„Guvernul a alocat 100 de milioane de grivne (2,7 milioane de dolari americani) pentru restaurarea prioritară a regiunii Kherson, care a fost ocupată. Acesta este începutul reconstrucției regiunii. În primul rând, este vorba despre nevoile critice ale locuitorilor din regiune: acces la lumină, apă, căldură, comunicații, medicamente. Oamenii primesc pensii care le-au fost acordate în timpul ocupației”, a anunțat Denys Shmyhal pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax.

Ajutor financiar din Canada și UE

De asemenea, Ucraina va primi un ajutor financiar din partea Canadei, în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (în jur de 374 de milioane de dolari americani), alături de un pachet de 2,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene, care va  ajunge săptămâna următoare.

„Ucraina primește sprijin financiar din partea partenerilor. Canada a emis obligațiuni guvernamentale pe cinci ani în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni. Toată lumea se poate alătura consolidării statului nostru. Guvernul a decis să atragă fonduri nerambursabile suplimentare de 4,5 miliarde de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Aceste resurse vor fi direcționate către asigurările sociale și salariile angajaților statului. Săptămâna viitoare, Ucraina va primi, de asemenea, 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană”, a scris Shmyhal.

Pe fondul atacurilor aeriene ruse asupra infrastructurii energetice, care a lăsat mai multe regiuni din Ucraina fără apă, încălzire și gaze, guvernul ucrainean va importa mijloace suplimentare pentru a face față acestei ierni, sub forma unor generatoare și stații de încărcare.

„Sistemul energetic ucrainean este supus unor noi atacuri. Prin urmare, guvernul se pregătește pentru toate scenariile posibile. Activăm importul de echipamente generatoare de energie. Fiecare ucrainean poate importa un generator sau o stație de încărcare din străinătate fără a plăti taxe vamale și TVA. Aproximativ 8,5 mii de grupuri electrogene sunt importate pe zi”, a explicat premierul.

Reconstrucția Ucrainei

De asemenea, premierul a vorbit zilele trecute la Forumul Economic Internațional de la Kiev, unde a fost inițiat un dialog cu mediul de afaceri despre problemele cheie ale Ucrainei și măsurile care trebuie luate în continuare pentru ca țara să se dezvolte după războiul dezastruos cu Rusia.

Punctele cheie ridicate de Shmyhal au fost integrarea europeană, reducerea influenței statului în sectorul economic și digitalizarea sistemelor, investiții în sistemul de apărare, în sectorul energetic și al agriculturii și în construcția unei noi infrastructuri.

„În Ucraina postbelică, sectorul privat trebuie să devină un motor al schimbării. Împreună cu mediul de afaceri, căutăm noi oportunități, construim și regândim planuri și strategii comune”, a afirmat premierul.