Lumea la zi

Sunak, prima vizită la Kiev! „Marea Britanie și aliații noștri vor continua să fie alături de Ucraina”

Sunak și Zelenski, Sursă foto: g4media.ro
sursa foto: g4media.ro

Rishi Sunak s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în prima sa vizită la Kiev de când a devenit prim-ministru. Întâlnirea a avut loc pentru a „confirma sprijinul continuu al Regatului Unit” pentru Ucraina.

„Am discutat cele mai importante probleme atât pentru țările noastre, cât și pentru securitatea globală”, a scris Zelenski  pe Telegram după întâlnire.

Pachetul de ajutor valorează 50 de milioane de lire sterline

„Suntem mai puternici și vom obține rezultatele dorite”, a adăugat el.  Sunak – care a preluat funcția luna trecută – a declarat că a fost „profund recunoscător” să se afle la Kiev și a promis că Marea Britanie va continua să fie alături de ucraineni în lupta lor.

În timpul întâlnirii cu  Zelenski,  el a declarat că Marea Britanie va furniza un nou pachet major de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea civililor ucraineni și a infrastructurii naționale a țării de atacurile rusești.

Ucraina a solicitat asistență din partea națiunilor occidentale în ultimele luni, pe fondul atacurilor aeriene intense ale Rusiei asupra Kievului și a întregii țări.

Pachetul de ajutor pentru apărare, în valoare de 50 de milioane de lire sterline, cuprinde 125 de tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele mortale furnizate de Iran, inclusiv zeci de radare și capacități de război electronic antidronă.

Acesta urmează celor peste 1.000 de noi rachete antiaeriene anunțate de secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, la începutul acestei luni.

Sunak va trimite trupe pentru instruirea armatei ucrainene

La începutul săptămânii, Rusia a lovit Ucraina cu una dintre cele mai mari baraje de rachete de până acum, la câteva zile după ce trupele sale au fost forțate să se retragă din Herson.

Acest atac a coincis cu summitul G20 de la Bali, unde, într-un discurs virtual,  Zelenski a declarat că este „convins că acum este momentul în care războiul distructiv al Rusiei trebuie și poate fi oprit”, potrivit BBC.

Sunak a anunțat că Marea Britanie va spori, de asemenea, oferta de instruire pentru forțele armate ucrainene, trimițând în regiune medici și ingineri experți din armată pentru a oferi sprijin specializat.

În timpul vizitei la Kiev, premierul britanic a depus flori la un memorial pentru morții din război și a aprins o lumânare la un memorial pentru victimele foametei Holodomor, înainte de a se întâlni cu lucrătorii de urgență la o stație de pompieri. Sunak a văzut, de asemenea, dronele capturate de fabricație iraniană care au fost folosite pentru a ținti și bombarda civili ucraineni în ultimele luni.

„Sunt mândru de modul în care Marea Britanie a fost alături de Ucraina încă de la început. Și mă aflu astăzi aici pentru a spune că Marea Britanie și aliații noștri vor continua să fie alături de Ucraina, în timp ce luptă pentru a pune capăt acestui război barbar și pentru a oferi o pace dreaptă”, a declarat  Sunak.

„În timp ce forțele armate ale Ucrainei reușesc să respingă forțele rusești la sol, civilii sunt bombardați brutal din aer. Astăzi furnizăm noi echipamente de apărare aeriană, inclusiv tunuri antiaeriene, radare și echipamente antidronă, și intensificăm sprijinul umanitar pentru iarna rece și grea care urmează”, a adăugat el.