Infofinanciar > Lumea la zi > Guvernul din Transnistria, în criză! Fost parlamentar moldovean: „Au probleme cu achitarea salariilor și pensiilor
Lumea la zi

Guvernul din Transnistria, în criză! Fost parlamentar moldovean: „Au probleme cu achitarea salariilor și pensiilor

transnistria sursa b1tv.ro
sursa b1tv.ro

Fost parlamentar moldovean face declarații despre criza economică din Transnistria. Criza economică care are loc în urma războiului este una fără precedent, oamenilor le va fi greu sa supraviețuiască. 

Transnistria este cuprinsă de o criză economică mai gravă decăt cealaltă Moldovă. În acea zonă gree deja apar probleme cu achitarea salariilor și pensiilor. Prin asta se explică și schimbarea așa zisului guvern. Pentru regimul separatist contractul privind livrarea energiei electrice peste Nistru este vital. Măcar la 70 % din volum. Pozițiile noastre acum sunt avantajoase. E nevoie de verticalitate și fermitate în discuții. Să fie acceptat contractul cu Cuciurgan DOAR dacă nu se schimbă prețul de 53 dolari pentru 1Mw/ora. Haideți măcar după 30 de ani de Independență să amintim de interesul național și de cetățenil noștrii din malul drept al Nistrului, care achită impozitele în bugetul Republicii Moldova” este declarația pe care o face membrul Platformei DA, Alexandru Slusar.

Fost șef de brutărie, premier al regiunii nerecunoscute Transnistria

Vineri, Sovietul Suprem de la Tiraspol a aprobat formal, Alexander Rosenberg a fost declarat premier, un apropiat al holding-ului Sheriff și al liderului separatist Vadim Krasnoselski.

Rosenberg a condus brutăria din Tiraspol timp de 10 ani, iar în ianuarie 2022 a devenit ministrul Agriculturii și Resurselor Naturale. Surse guvernamentale de la Chișinău au explicat pentru G4Media că există un conflict în interiorul cercurilor de putere de la Tiraspol între două tabere pro-război și una care nu își dorește implicarea regiunii separatiste în război.  

Guvernul de la Transnistria este împărțit în două blocuri: blocul civil și blocul ce ține de structura de securitate. 

Astfel, blocul civil este alcătuit din Ministerul Dezvoltării Digitale, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, administrațiile de stat din toate raioanele. Iar, cel de securitate este format din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Securității Statului, Ministerul Justiției, Comitetul Vamal, Comitetul de Investigație și Ministerul Afacerilor Externe.

„Din ce cunosc, Alexandr Rozenberg are vocația mai degrabă a unui tehnocrat decât un om politic. Dar dacă a fost înaintat de către liderul separatist Vadim Krasnoselsky, acesta este o persoană în care Krasnoselski are încredere deplină. Mai degrabă totul este o mișcare internă în interiorul grupării Sheriff, fără conotații serioase asupra problemei reglementării dosarului transnistrean,” a spus Anatol Țaranu, despre remanierea regiunii.