Infofinanciar > Info > Guvernul anunță tăieri de salarii! Ce români sunt vizați
Info

Guvernul anunță tăieri de salarii! Ce români sunt vizați

taieri salariale (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, vine către foarte mulți români cu un anunț. Oficialul le spune cetățenilor că urmează o perioadă în care numeroase salarii vor fi tăiate pe baza numeroaselor probleme apărute în cadrul rezoluțiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Altfel nu avem cum să respectăm cerințele”, spune Marcel Boloș. Gaura din bugetul de stat dă foarte multe bătăi de cap guvernanților, iar acum intervin și mai multe neînțelegeri de pe urma reformei pensiilor speciale, subiect ce a ridicat numeroase semne de întrebare la Comisia Europeană (CE).

Salarii mai mici pentru a umple golul din buget

Astfel, la momentul de față există o gaură în bugetul de stat în valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei, iar pentru a mai reduce din această sumă, Guvernul de la Palatul Victoria poate lua acum decizia de tăia din anumite salarii. Reprezentanții Executivului se gândesc la veniturile lunare care depășesc suma pe care o primește președintele țării, Klaus Iohannis, la acest moment. În plus, se mai au în vedere și interzicerea cumulului de pensie specială cu salariul, renunțarea la ideea de majorare a salariilor până la momentul în care noua lege a salarizării unitare va fi aprobată și va intra în vigoare, adică data de 1 mai 2023.

Pe lângă aceste măsuri ce se au în vedere acum, mai există și ideea tăierii sporurilor: „Sistemul acesta de sporuri, chiar dacă în momentul acesta are anumite forme, el trebuie să fie reglementat astfel încât să rămână sporurile în limita a 20 de procente din salariul de bază. Cel puțin așa rezultă din jalonul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență”, este declarația ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

„Termenul este trimestrul al doilea al anului în curs ca să avem legea salarizării unitare a bugetarilor. Indiferent ce forme de spor avem sau inechități de natură salarială, acestea trebuie să fie eliminate, pentru că unul din principiile care vor guverna viitoarea lege a salarizării va fi aceea a echității în ceea ce privește salarizarea. La muncă egală, salariu egal”, mai spune oficialul de la Palatul Victoria.

Cerințele PNRR trebuie respectate

La mijloc s-ar afla o anume cerință din Planul Național de Redresare și Reziliență, cerință care trebuie respectată de către Guvernul României pentru a primi fondurile din partea Uniunii Europene, cea de-a doua tranță. „Altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență”, mai spune Marcel Boloș.

În acest fel, la momentul actual, singurele opțiuni pe care țara noastră le mai are la dispoziție fac referire la tăierea salariilor sau la concedieri. „Acestea sunt scenarii mai mult decât pragmatice, realiste, pentru ca altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență și să putem să facem ca această categorie de cheltuială să fie sustenabilă pe termen lung. Așa sunt și celelalte categorii de cheltuieli”, a mai explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în direct la Antena3 CNN.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.