Infofinanciar > Info > Ministerul de Interne este darnic. Plăteşte peste 85.000 pensii speciale
Info

Ministerul de Interne este darnic. Plăteşte peste 85.000 pensii speciale

pensii talon de pensie impact.ro
Credit imagine: impact.ro

Din 2017 şi până acum, numărul de pensionari ai Ministerului de Interne a crescut simţitor. Conform ultimelor informaţii, peste 85.000 de persoane îşi primesc pensia de la acest minister. În aceste condiţii, vorbim despre un impact bugetar de 6,4 miliarde lei.

Menţionăm şi faptul că angajaţii MAI au contribuţii destul de scăzute la bugetul de stat. Cei mai mulţi dintre ei sunt poliţişti, cadre militare sau funcţionari publici cu statut special. Conform Legii nr. 223/2015, contribuţiile lor reprezintă 25% din salariul brut pe care îl încasează. În schimb, pensia este 65% din veniturile brute ale persoanelor vizate.

Ce spune legea despre pensiile speciale

Pensiile speciale sunt plătite din bugetul de stat. Ofițerii de poliție, cadrele militare, precum și funcționarii publici cu un statut special sunt eligibili pentru aceste pensii. Pensionarii din aceste categorii au fost angajați ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Afaceri Interne și Ministerului Justiției. Dintre aceste trei instituții ale Guvernului, MAI a dat cei mai mulți pensionari speciali, conform informațiilor colportate de realitatea.net.

Nu trebuie să uităm că dintre toate statele Uniunii Europene, România oferă cele mai mari și mai numeroase pensii speciale, raportat la populație.

„Art. 5.
(1) Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii asigură aplicarea reglementărilor referitoare la pensiile militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special şi exercită controlul aplicării acestora.

(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat şi a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite pensionarilor militari se asigură de la bugetul de stat, prin bugetele instituţiilor prevăzute la alin. (1).
Art. 6.
Administrarea sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin case de pensii sectoriale.

Art. 7.
(1) În sistemul pensiilor militare de stat, evidenţa drepturilor de pensii militare de stat şi a drepturilor de asigurări sociale se realizează pe baza codului numeric personal, dacă legea nu prevede altfel.

(2) Datele cu caracter personal actualizate pentru toţi cetăţenii români, cetăţenii Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiene şi pentru străinii care au înregistrat rezidenţa/şederea în România, pentru care casele de pensii sectoriale stabilesc drepturile de pensie şi întocmesc documentaţii de plată şi/sau efectuează plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale sunt furnizate acestora, gratuit, de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

(3) Datele prevăzute la alin. (2) sunt furnizate gratuit, la cererea caselor de pensii sectoriale, de către autorităţile, instituţiile publice sau orice altă instituţie care deţine astfel de informaţii”, se arată în Legea 223/2015, care este în vigoare din data de 1 ianuarie 2016.

Controversele pensionarilor MAI

Înlăturarea parțială sau totală a pensiilor speciale este un subiect frecvent de discuție în plen. Opiniile sunt împărțite la nivelul oficialilor. Recent, partidele aflate în opoziție, USR și Forța Dreptei, au depus o moțiune simplă prin care cereau demiterea Ministrului Muncii, Marius-Constantin Budăi, pe care l-au numit un protector al pensionarilor speciali. Moțiunea a fost respinsă, dar a declanșat discuții aprinse atât între putere și opoziție, cât și între membrii aceleiași coaliții care se află la guvernare de peste un an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.