Infofinanciar > Info > Bonusuri de 50% la salariu! Care sunt angajații care vor beneficia de aceste sporuri
Info

Bonusuri de 50% la salariu! Care sunt angajații care vor beneficia de aceste sporuri

social, sursa kanal d
Sursa: kanal d

Marius Budăi, ministrul Muncii, a discutat joi despre creșterea mai multor salarii pentru multiple categorii de bugetari. O categorie ce beneficiază de aceste majorări este aceea care lucrează cu fonduri europene și se ocupă de proiecte PNRR. Angajații vor primi, astfel, pe lângă salariu, bonusuri în valoare de până la 50% .

Când a fost întrebat cum se va stabili un echilibru în cadrul legii salarizării, având în vedere faptul că tot mai mulți angajați ce lucrează la stat primesc venituri majorate, ministrul a răspuns că „Parlamentul este cel care ia deciziile”.

„Parlamentul este suveran și Executivul face ce spune Parlamentul. Deci nu putem noi să oprim Parlamentul să legifereze, nici constituțional. Vom discuta atunci când construim legea salarizării și vedem la ce concluzii ajungem”, a adăugat Marius Budăi.

Cine primește sporurile

Persoanele care vor primi mai mulți bani sunt primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene care primesc bani extra și așteaptă și alte majorări ale salariului, după ce Curtea constituțională a oferit validare unei legi din Parlament, conform realitatea.net.

La finalul lunii trecute, judecătorii CCR au respins în mod unanim o sesizare ce privește legea care crește salariile aleşilor locali, depusă în octombrie anul trecut.

Efectele din urma deciziei judecătorilor CCR constau în validarea majorării cu până la 2.000 de lei a indemnizaţiilor primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Judecătorii CCR au prelungit data emiterii verdictului de mai multe ori, în ultimele luni.

După finalizarea ședinței, preşedintele CCR, Marian Enache, a spus că decizia judecătorilor Curţii a fost aceea de a respinge criticile de neconstituţionalitate adresate proiectulului de lege.

„În aceste condiţii, consecinţa soluţiei adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Votul Curţii a fost cu o mare majoritate”, conform preşedintelui CCR.

„Prin urmare, legea declarată constituţională, în mod procedural, e înaintată preşedintelui care urmează să fie înaintată preşedintelui R, care urmează să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”.

De fapt, această lege valida ordonanța de urgenţă a Guvernului 115/2022 și a fost adoptată de Camera Deputaților cu 169 de voturi afirmative, 79 de voturi negative și 4 abțineri.

Contestarea legii

USR a atacat legea la Curtea Constituțională din moment ce actul normativ nu arată sursa de finanţare, conform romania.europalibera.org.

Majorarea salariilor ar fi valabilă doar pentru administraţia publică, însemnând: primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, cu toate că în proiectul de la Senat, schimbat pe urmă în comisii, erau prevăzute majorări și pentru parlamentari.

Membrii coaliției au spus că această creștere este o „nedreptate” făcută bugetarilor din administrația locală, drept urmare a blocajului suferit de salarii în ultimii patru ani.

Pe baza acestei legi și funcționarii din primării și consilii județene se vor bucura de salarii mai mari, pentru că veniturile acestora sunt stabilite ținându-se cont de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui de consiliu județean.

Prin urmare, această categorie de bugetari are parte atât de creșteri de salariu, cât și de sporuri de până la 50%.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.