Infofinanciar > Info > Răsturnare de situație privind reforma pensiilor. Marcel Boloș anunță pierderi de 1,5 miliarde de euro
Info

Răsturnare de situație privind reforma pensiilor. Marcel Boloș anunță pierderi de 1,5 miliarde de euro

Pensii speciale - sursa foto - playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

Pensiile speciale sunt un subiect extrem de disputat de politicieni, dar și de opinia publică. Oamenii sunt nemulțumiți de sumele enorme pe care aceste pensii le prezintă, lucru care are un impact major la nivelul bugetului de stat. Pentru a rezolva această situație problematică, oficialii au implementat reforma pensiilor speciale.

Atât contextul politic național, cât și cel internațional spun că această reformă nu se află la un stadiu acceptabil. Comisia Europeană a avertizat România în privința acestei reforme a pensiilor speciale ca fiind neconformă și insuficientă. Astfel, dacă România nu reglează reforma pensiilor speciale, în conformitate cu sistemul de calcul european, țara noastră riscă să piardă milioane de euro, conform ministrului Proiectelor Europene.

Milioane de euro pierdere pentru România

Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș a semnalat spațiului public că România ar putea pierde milioane de euro, conform calculelor realizate, dacă nu implementează reforma pensiilor, conform datelor impuse de spațiul european. Oficialul a explicat ce factori sunt luați în calcul în cazul oferirii acestor cifre. „Reforma pensiilor speciale, ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur, ce aţi spun dvs, cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute. Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma” a declarat Marcel Boloș.

Astfel, înmulțirea unui coeficient consolidat cu valoarea jalonului cu reforma, duce la o sumă finală de aproximativ 1,5 miliarde de euro. „În cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat. Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulțim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro”, a afirmat Marcel Boloş

Ministrul a declarat în legătură cu riscul de depopulare a instituțiilor publice, în urma aplicării acestei reforme drastice, faptul că oficialii europeni „au spus că aceste riscuri sunt ale statului membru”. Astfel, România trebuie să ia măsurile necesare pentru a preveni o astfel de situație, care ar putea duce la impasul instituțiilor publice, din punct de vedere al personalului. Comisia Europeană a anunțat că trebuie luate măsuri pentru a reduce cheltuielile cu pensiile speciale, oficialii atrăgând atenţia că „reformă este chestiune de timp” și că acest lucru poate duce tot procesul „în stare de dificultate”.

Comisia Europeană a atras atenția României

Conform ministrului, reforma pensiilor speciale a atras atenția Comisiei Europene, care a semnalat că politicile cu privere la acest subiect ale României pot duce la degradarea sustenabilităţii finanţelor publice.

„Acum, sigur că s-ar putea să generez o serie de discuţii în spaţiul public, dar noi venim din spate cu recomandări specifice de ţară care ne-au atenţionat că aveţi grijă că luaţi decizii ad-hoc pentru majorarea pensiilor. Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a implementa-o, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale”, a spus ministrul Marcel Boloş, conform News .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.