Infofinanciar > Lumea la zi > Gruparea Wagner, în atenția președintelui Serbiei. Aleksandar Vucic solicită Rusiei stoparea acțiunilor de recrutare a sârbilor
Lumea la zi

Gruparea Wagner, în atenția președintelui Serbiei. Aleksandar Vucic solicită Rusiei stoparea acțiunilor de recrutare a sârbilor

romanialibera.ro
FOTO:romanialibera.ro

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic somează Federația Rusă să-și suspende recrutările online adresate soldaților sârbi pentru a lupta alături de gruparea paramilitară Wagner.

În atenția președintelui sârb au intrat site-urile și grupurile social media din Rusia care afișează reclame în limba sârbă prin care mercenarii Wagner cheamă voluntari să lupte pe fronturile din Ucraina alături de trupele lui Evgheni Prigojin.

Apelul lui Aleksandar Vucic a fost făcut în cursul zilei de luni la o emisiune difuzată de postul de televiziune Happy TV din Belgrad. „De ce voi, cei de la Wagner, chemaţi pe oricine din Serbia când ştiţi că este împotriva regulamentelor noastre?”, potrivit stirileprotv.ro.

Zeci de sârbi s-au alăturat trupelor Wagner pentru a lupta în Ucraina

Sârbii au mai participat alături de trupele Wagner și în timpul conflictelor din Crimeea din 2014-2015 însă, nu știe nimeni numărul exact al acestora. Potrivit observatorilor, ar fi vorba de zeci de sârbi care s-au alăturat trupelor Wagner pentru a lupta în Ucraina.

Legislația Serbiei nu permite participarea cetățenilor în conflictele din străinătate, în acest sens mai multe persoane au fost arestate pentru încălcarea prevederilor legale.

Vucic a negat declarațiile făcute de Prigojin prin care acesta afirma că pe teritoriul Serbiei, gruparea Wagner deține o tabără de recrutare prin care organizațiile pro-Kremlin au sprijinit invazia în Ucraina.

Agenția de presă RIA a difuzat în cursul zilei de astăzi două materiale video prin care doi bărbați mascați, identificați ca voluntari au luat parte la un exercițiu de instruire în folosirea de arme în părțile controlate de ruși din regiunea Zaporojie, potrivit stirileprotv.ro.

Belgradul nu a impus niciun fel de sancțiuni economice Moscovei

Serbia se află într-o situație politică delicată dat fiind faptul că are statutul de candidat la aderarea Uniunii Europene în timp ce principalul ei partener comercial și investitor este Federația Rusă, stat cu care menține cooperarea comercială și militară, un aliat tradițional cu care împărtășește aceeași credință și apartenență lingvistică.

Milos Vucevic, ministrul sârb al Apărării și-a îndemnat proprii cetățeni să nu participe alături de ruși în războiul din Ucraina, menționând faptul că ”Acest lucru va avea consecinţe legale odată ce vor putea fi traşi la răspundere în faţa organelor de stat”.

Deși Serbia face parte din rândul statelor care au condamnat acțiunile expansioniste ale Federației Ruse, Belgradul nu a impus niciun fel de sancțiuni economice Moscovei. Situația se explică prin faptul că Serbia este dependentă de gazul rusesc iar retailerul ei de petrol NIS se află în proprietatea concernului rusesc Gazprom.

Gruparea Wagner, cunoscută și sub denumirea de armata privată a lui Vladimir Putin este formată din mercenari desfășurați în Ucraina cu scopul de a-l elimina pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a permite Moscovei să-și impună propriul Guvern.

Grupul rus de mercenari a luptat și în Republica Centrafricană unde odată cu plecare trupelor franceze din 2018 au lansat mai multe acțiuni de jefuire a resurselor locale.