Lumea la zi

Membrii Wagner care refuză să lupte sunt uciși! Mărturisirile unui fost comandant al armate private ruse

defense.ro
Foto: defense.ro

Un fost comandant al grupului militar privat Wagner din Rusia, care susține că a fost martor la mai multe execuții făcute chiar împotriva camarazilor săi, a fugit în Norvegia și a cerut azil, a anunțat mass-media norvegiană.

„Am auzit câini lătrând și două gloanțe zburând lângă mine”, a declarat bărbatul identificat ca fiind Andrei Medvedev despre călătoria sa dramatică peste granița ruso-norvegiană la sfârșitul săptămânii trecute, așa după cum susține ONG-ul pentru drepturile omului Gulagu.net.

Asasinat cu barosul

Presa norvegiană mai notează că Medvedev, a cărui identitate nu a fost cunoscută la momentul respectiv, a fost reținut după ce a trecut ilegal frontiera ruso-norvegiană.

Avocatul Jens Bernhard Herstad a confirmat pentru cotidianul norvegian Verdens Gang că bărbatul care a trecut frontiera era Medvedev.

Andrey Medvedev Wagner

Andrey Medvedev Wagner

Gulagu.net a susținut că Medvedev a condus unitatea lui Evgheni Nuzhin, un criminal condamnat și apoi recrutat de Wagner, care a fost recapturat de grup după ce s-a predat forțelor ucrainene. O înregistrare video macabră publicată în noiembrie îl arată pe Nuzhin fiind ucis cu un baros de către un luptător Wagner.

Își ucideau camarazii

Gulagu.net susține că Medvedev, originar din regiunea siberiană Tomsk, a părăsit Wagner la expirarea unui contract de patru luni pe care îl semnase la începutul lunii iulie 2022.

Medvedev a apărut anterior în fața camerelor de luat vederi, la jumătatea lunii decembrie, susținând că a fost martor la mai multe execuții comise de soldații Wagner împotriva camarazilor care au refuzat să meargă în luptă în Ucraina.

Medvedev depune deja mărturie împotriva fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, și despre presupusele execuții, potrivit Gulagu.net.

El este primul comandant al unității Wagner care a fugit în Europa și și-a exprimat disponibilitatea de a depune mărturie cu privire la presupusele sale crime, a declarat fondatorul Gulagu.net, Vladimir Osechkin.

Bucătarul cu armată privată

Wagner, care a operat în umbră ani de zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina, și-a făcut profilul public odată cu rolul său în suplimentarea armatei ruse subaprovizionate și prost echipate din Ucraina.

Evgheni Prigojin, un magnat al afacerilor din Sankt Petersburg, adesea numit „bucătarul lui Putin” pentru rolul său de lungă durată în aprovizionarea ca și catering pentru Kremlin, a confirmat că el este fondator Wagner și s-a filmat deseori lângă angajații săi.

Statele Unite au emis un mandat federal de arestare pe numele lui Prigojin sub acuzația de presupus amestec în alegerile prezidențiale americane din 2016. Prigojin a recunoscut în toamna anului trecut că a intervenit în alegerile din SUA, după ani de zile de negări și procese de defăimare împotriva jurnaliștilor.