Infofinanciar > Info > Grevă generală în Sănătate! Sindicaliști au anunțat data când ar putea înceta activitatea
Info

Grevă generală în Sănătate! Sindicaliști au anunțat data când ar putea înceta activitatea

greva sanatate (sursă foto: brasov.net)
sursă foto: brasov.net

Protestele angajaților din sătătate continuă și în zilele următoare, potrivt unor decalarații ale reprezentanților acestui sistem de pe urma deciziilor luate în cadrul Consiliului de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în perioada 22-25 iunie 2023. În aceeași declarație, reprezentanții au anunțat și data când ar putea începe greva generală.

Este vorba despre ziua de 27 iulie, moment în care oameni din sistem ar putea să înceteze activitatea dacă cerințele acestora nu sunt ascultate și respectate de către membrii Executivului de la București. „Acțiunile de protest aflate în desfășurare vor fi continuate și accentuate. La ora actuală Federația „Solidaritatea Sanitară” are în plină desfășurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1128 de medici. Această acțiune își arată deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunțând că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest”, se arată într-un comunicat de presă emis de către reprezentanții Consiliului de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Greva din Sănătate continuă

Aceștia din urmă au făcut public și un calendar al următoarelor activități:

29 iunie 2023 – Lansarea unui protest inovativ și transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului și Procedurii pentru grevă;

06 iulie 2023 – Pichetarea unităților sanitare din țară;

12 iulie 2023 – Organizarea unui nou Miting național al angajaților din Sănătate în Piața Victoriei;

19 iulie 2023 – Greva de avertisment;

27 iulie 2023 – Greva generală

Cerințele sindicaliștilor

Precum a fost și greva generală din Sistemul de învățământ, și problemele din Sănătate sunt legate tot e sistemul de salarizare și de câți bani primesc oamenii care activează în acest domeniu. Pe baza acestor nemulțumiri, există avertizarea grevei generale, dacă liderii de la Guvern nu îndeplinesc anumite cerințe. Adevarul.ro le-a facăt publice, iar acestea sunt:

1. Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă şi încheierea acestui contact colectiv de muncă. Acestea includ asigurarea condiţiilor de muncă decente.

2. Aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, acesta asigurând:

– Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale;

– Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate (aceste creşteri salariale înseamnă de facto creşterea puterii de cumpărare a tuturor lucrătorilor din sănătate);

3. Aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare cât şi de proiectul de lege a salarizării:

– Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.

– Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

– Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

4. Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

6. Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE