Infofinanciar > Info > Curtea de Apel București intră în grevă generală! Toată activitatea se va suspenda și se judecă doar cazuri penale urgente
Info

Curtea de Apel București intră în grevă generală! Toată activitatea se va suspenda și se judecă doar cazuri penale urgente

curtea de apel bucuresti
Sursă foto: Gândul

Într-un act de sfidare față de propunerea de reformă a pensiilor de serviciu, care va modifica statutul magistraților, cei peste 200 de judecători ai Curții de Apel București (CAB), cea mai mare din țară, au decis în unanimitate, în Adunarea Generală de astăzi, să suspende întreaga activitate divizionară începând de miercuri, 21 iunie, cu excepția unui număr mic de dosare urgente. O altă chestiune care a primit sprijin universal a fost cea a contestării textului la Curtea Constituțională. 

 Se anticipează că decizii similare vor fi luate de curțile de apel din întreaga țară. Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel București, precum și adunările generale ale parchetelor de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Curtea de Apel București și judecătoriile de sector din Capitală au decis deja suspendarea activităților care nu sunt urgente.  

Unul dintre rarele cazuri în care magistrații CAB vor continua să examineze dosare începând de mâine este cel al cauzelor penale în care sunt arestați, unele dintre acestea implicând minori, cum ar fi plasament familial și alte măsuri de protecție, sau măsuri de protecție. 

De mâine, secții întregi își opresc activitatea 

Va avea loc o închidere completă a anumitor divizii, inclusiv a celor care se ocupă de litigii comerciale, de muncă și de securitate socială, de litigii civile și administrative, precum și de chestiuni care anterior erau considerate urgente și care, de obicei, nu erau oprite în timpul vacanței judecătorești.  

Nu vor mai fi judecate cazuri care implică achiziții comerciale și publice, precum și suspendări de acte administrative, pentru care erau necesare termene mai scurte. Aproape toate cazurile vor avea accesul la justiție întrerupt, inclusiv divorțuri, executări silite, anulări, suspendări de acte guvernamentale, litigii civile și comerciale. 

Cu majoritate de voturi, magistrații CAB au decis suspendarea procedurilor judiciare în conformitate cu decizia adunării generale de a continua protestul, până când legislativul va respecta statutul judecătorilor și volumul de muncă tot mai mare atât pentru aceștia, cât și pentru personalul auxiliar de specialitate. 

Ce cazuri sunt considerate urgente 

În cazurile de materie civilă, sunt considerate absolut urgente cazurile referitoare la răpiri internaționale de copii, plasamente, adopții, custodii publice, ordine de protecție, declarare ca indezirabili, ordonanțele președințiale, măsuri sigurătorii și suspendările provizorii de executare. 

Când vine vorba despre cazurile de materie penală, sunt considerate urgente cauzele în care sunt inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauzele în materia executării pedepsei, în primă instanță și cale de atac, verificarea măsurilor asiguratorii. 

Potrivit raportului de activitate, în anul 2021 au fost judecate 778.000 de cazuri la CAB și alte organe de jurisdicție, din care aproximativ 70.000 de cauze au fost judecate la Curtea de Apel de către cei 208 judecători, care au judecat în medie 336 de cauze în fiecare an, potrivit Profit.ro.