Infofinanciar > Lumea la zi > Gigantul Yandex a căzut în mâinile lui Putin! Presa rusă va fi controlată în totalitate
Lumea la zi

Gigantul Yandex a căzut în mâinile lui Putin! Presa rusă va fi controlată în totalitate

Yandex
Credit imagine: stirileprotv.ro

VK, proprietarul rețelei sociale cu același nume a cumpărat două proprietăți media emblematice care aparțineau de gigantul rus de căutare Yandex.

Vânzarea agregatorului de știri și a paginii de internet Yandex.ru către rivalul din branșă controlat de Kremlin a fost finalizată.

Potrivit expertilor, aceasta tranzacție reprezintă o lovitură pentru accesul cetățenilor ruși la știri din mass-media independentă. Practic, Kremlinul a făcut acest pas pentru a detine controlul asupra conținutului de informare al oamenilor.

Acordul dintre cele două entități, cedează către un prieten de-al lui Vladimir Putin, care s-a nimeri să fie și proprietarul VK, portalul media controlat de Kremlin.

Dar, în schimb, cei de la Yandex vor achiziționa 100% din serviciul de livrare de mâncare Delivery Club, care este deținut de VK. Această tranzacție a fost inițial anunțată în luna aprilie.

Presa din Rusia, controlată în totalitate

„Consiliul de administrație și conducerea Yandex au ajuns la concluzia că interesele părților interesate ale companiei… sunt cel mai bine servite prin continuarea ieșirii strategice din afacerile sale media și trecerea la concentrarea pe alte tehnologii și servicii”, a precizat Yandex într-un comunicat.

„În urma finalizării tranzacției, actuala pagină principală cu News și Zen va fi redenumită dzen.ru și va fi dezvoltată și controlată în continuare de VK (inclusiv controlul asupra aspectului, conținutului etc.)”, se mai arată în comunicat.

Presei independente din Rusia i-a fost pus pumnul în gură de către regimul de la Kremlin, după ce Moscova a decis să invadeze Ucraina, în februarie. Astfel, conducerea Rusiei a hotărât să adopte o lege care interzice ceea ce numește „informații false” despre armata sa și înăbușind capacitatea multor instituții media de a difuza știri necenzurate.

Yandex, cazută în mâinile lui Putin

Pagina de start „Yandex” a fost evaluată ca fiind pagina de internet cea mai populară din Rusia. Yandex are peste 56 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Pagina de internet este prezent și în Belarus, Kazahstan și Ucraina. O altă companie, „Yandex Labs”, o divizie deținută în întregime de Yandex, este situată în San Francisco Bay Area, California, Statele Unite.