Infofinanciar > Lumea la zi > Ce asemănări există între Vladimir Putin și Nicolae Ceaușescu? Se repetă tragedia și în Rusia
Lumea la zi

Ce asemănări există între Vladimir Putin și Nicolae Ceaușescu? Se repetă tragedia și în Rusia

Putin, Sursă foto: unsplash.com
sursa foto reuters

Potrivit unor analize făcute de specialiști  militari, există probabilitatea ca Vladimir Putin să sfărșească ca Nicolae Ceaușescu.  Rusia arată din ce în ce mai rău. Discuția revine în condițiile în care războiul din Ucraina a adus economia Rusiei înapoi în 2018.

Produsul Intern Brut al țării a înregistrat o scădere anualizată de circa 4% în al doilea trimestru al acestui an. Ministerul rus al Economiei prognoza în aprilie o scădere a PIB de 12% în 2022, după o creștere de 4,7% anul trecut, scenariu care, dacă s-ar materializa, ar constitui cea mai mare contracție economică înregistrată de Rusia de la mijlocul anilor ’90.

Izolarea Rusiei

Lui Vladimir Putin i se prevede același sfârșit ca a lui Nicolae Ceaușescu, după cum susțin analiștii militari. Izolarea Rusiei ar duce la condiții economice similare celor pe fondul cărora regimul dictatorial din România s-a prăbușit acum aproape 33 de ani. Practic, este nevoie de o izolare totală prin mecanismul unor sancțiuni economice și guvernamentale extrem de drastice, pentru ca acest lucru să se întâmple, potrivit Antena3.

Rusia este o țară mult mai mare și mult mai greu de izolat decât era România în anii ’80 ai secolului trecut.

De când au început restricțiile dure pentru populația României și până când Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere au trecut 8 – 9 ani.

Deși Rusia are experiența conflictelor purtate pe o perioadă de ordinul anilor, e greu de imaginat că Moscova își poate planifica un război în Ucraina pe un interval atât de mare, mai ales că guvernul de la Kiev și-a propus, neoficial, să recapete regiunile ocupate din sudul țării până să vină iarna.

Planul lui Putin

Strategia lui Putin e una nebunească, iar obiectivul lui e să arunce întreaga lume în aer, susține scriitorul Douglas E. Schoen, care a publicat cartea Marele Plan al lui Putin (Putin’s Master Plan).

“Putin a devenit atât de agresiv încât riscă să împingă Rusia într-o confruntare nucleară cu NATO. În timpul Războiului Rece, lumea a fost norocoasă să evite o confruntare cu bombe atomice între SUA și Uniunea Sovietică. Din nou, trebuie să avem un mare noroc”, a scris Douglas E. Schoen, în cartea sa.

“Ambițiile lui Vladimir Putin nu se limitează la teritoriile fostei Uniuni Sovietice, mai mult, el a început să pună la îndoială dacă fostele sunt în mod legal independente de Rusia. De asemenea, Putin țintește țări ca Bulgaria și Slovacia pentru a extinde influența Rusiei”, a mai subliniat scriitorul american.

Liderul de la Kremlin realizează că puterea Rusiei e pe sfârșite, că sistemul său politic e falimentar, iar economia s-a prăbușit, fiind conștient că mai devreme sau mai târziu populația se va întoarce împotriva lui.

Raționamentul său e unul simplu – în timpul care i-a mai rămas să provoace omenirii (Occidentului) cât mai multe pagube, aplicând zicala “După mine, potopul”.