Infofinanciar > Lumea la zi > Germania pregătește importuri masive de hidrogen. În lipsă de conducte, vor să îl transporte în țară pe calea ferată
Lumea la zi

Germania pregătește importuri masive de hidrogen. În lipsă de conducte, vor să îl transporte în țară pe calea ferată

Hidrogen-Verde-forbes.ro
Sursă foto: Forbes.ro

Hidrogenul este considerat o alternativă ecologică pentru aprovizionarea cu energie. Pentru că Germania nu are capacitea de a îl produce, plănuiește deja importuri masive. Problema este că nu au nici conducte, dar ele trebuie să ajungă cumva din port în interiorul țării.

Potrivit Faz.net, Deutsche Bahn, cea mai mare societate feroviară de transport, vorbește despre furnizarea de cantități mari de hidrogen pentru industrie. Duminică, Deutsche Bahn a declarat pentru Deutsche Presse-Agentur că a elaborat, împreună cu furnizorii de energie, un concept privind modul în care hidrogenul ar putea fi transportat din porturile maritime către interiorul țării în vagoanele cisternă existente ale companiei de transport feroviar de marfă. Aceasta ar fi o alternativă eficientă la construcția costisitoare de conducte. Pe de altă parte, concurenții căii ferate văd obstacole în calea transportului feroviar.

Hidrogenul „verde” este văzut ca unul dintre farurile de speranță în lupta împotriva schimbărilor climatice, în special pentru acele aplicații industriale în care electrificarea nu este posibilă. Cu toate acestea, până în prezent, nu există nici cantități mai mari la prețuri competitive, nici rețelele de depozitare și distribuție necesare. Deoarece cantitățile necesare nu vor fi disponibile în această țară timp de mulți ani, Germania va trebui să se bazeze pe importuri.

Deutsche Bahn dorește să încarce hidrogenul, care este legat în lichide, în vagoane-cisternă, așa cum este el. Numai la recipientele din industrie hidrogenul este separat de mediul său de transport pentru a putea fi utilizat ca purtător de energie. „În acest fel creăm un lanț de aprovizionare sigur și eficient pentru economia germană”, a declarat Sigrid Nikutta, șefa Cargo.

Concurenții sunt reticenți la varianta transportului pe cale feroviară

Deutsche Bahn deține aproximativ jumătate din trenurile de marfă care circulă în Germania. Concurenții săi sunt încă precauți în ceea ce privește hidrogenul. Asociația lor, Rețeaua Căilor Ferate Europene, subliniază că transportul cu trenul este mult mai ineficient decât cel prin conducte. În prezent, numărul de vagoane este, de asemenea, limitat, iar rețeaua feroviară este deja foarte utilizată.

Cu toate acestea, concurentul feroviar VTG a pus ochii și el pe acest posibil nou segment de afaceri. Compania din Hamburg spune că are în ofertă vagoane-cisternă și containere cisternă speciale.

Deoarece nu există încă conducte de hidrogen adecvate este posibil să fie transportat cu camioane și, potrivit experților, să fie adăugat la rețeaua de gaze naturale existentă. Transportul hidrogenului lichid în vagoane-cisternă este, de asemenea, o posibilitate. Deutsche Bahn este implicată în dezvoltarea de noi containere de hidrogen pentru alimentarea stațiilor de umplere pentru locomotivele pe bază de hidrogen, de exemplu.