Infofinanciar > Lumea la zi > Nemții, pionieri pe calea ferată! Au inaugurat prima linie de trenuri care funcționează pe hidrogen
Lumea la zi

Nemții, pionieri pe calea ferată! Au inaugurat prima linie de trenuri care funcționează pe hidrogen

tren hidrogen
Credit imagine: kanald.ro

Nemții au inaugurat miercuri, 24 august, prima cale ferată de pe planetă care funcționează integral cu hidrogen. Acest lucru reprezintă o etapă importantă în procesul de decarbonizare al sectorului feroviar.

Flota este alcătuită din 14 trenuri circulă pe o linie de 100 de kilometri și leagă, între ele orașele Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervorde şi Buxtehude, aflat la mică distanţă de Hamburg.

Trenurile au fost furnizate de compania franceză Alstom.

„Suntem foarte mândri că am putut să aducem această tehnologie spre o exploatare comercială, în cadrul unei premiere mondiale”, a declarat miercuri CEO-ul Alstom, Henri Poupart-Lafarge.

În prezent Alstom este pionier în ceea ce privește trenurile pe bază de hidrogen. Acestea sunt asamblate în Germania la Salzgitter și se numesc Coardia iLint.

Noua tehnologie este pista privilegiată de autorităţi pentru reducerea emisiilor de CO2 şi pentru înlocuirea locomotivelor diesel, care funcţionează încă pe 20% din rutele feroviare din Germania.

Noua flotă, care a costat „93 de milioane de euro”, va evita situaţia în care ar fi generate „4.400 de tone de CO2 în fiecare an”, potrivit LNVG, operatorul regional al reţelei.

Trenuri deja comandate

Alstom a primit deja comenzi pentru câteva zeci de trenuri din partea Franței, Italiei, iar potrivit reprezentanților companiei cererea a început sa crească.

„Numai în Germania, între 2.500 şi 3.000 de trenuri diesel vor putea fi înlocuite cu trenuri cu hidrogen”, a declarat Stefan Schrank, şef de proiect la Alstom.

„La orizontul anilor 2035, aproximativ 15%-20% din piaţa europeană regională va putea funcţiona cu hidrogen”, a spus Alexandre Charpentier, expert feroviar la cabinetul de consultanţă Roland Berger.

Trenurile cu hidrogen sunt deosebit de eficiente pentru micile linii regionale, unde costul unei tranziţii către garnituri electrice ar fi prea mare în raport cu rentabilitatea legăturilor.

Noul tren conceput de Alstom combină hidrogenul îmbarcat la bord cu oxigenul prezent în aerul ambiant, graţie unei pile de combustie instalate în tavan. Aceasta din urmă produce electricitatea necesară tractării garniturilor.