Infofinanciar > Lumea la zi > Germania are mari probleme din punct de vedere militar! Oficialii spun că până în 2030 situația nu se va îmbunătăți
Lumea la zi

Germania are mari probleme din punct de vedere militar! Oficialii spun că până în 2030 situația nu se va îmbunătăți

Armata germaniei (sursă foto: warontherocks.com)
sursă foto: warontherocks.com

Bundeswehr, adică armata, forțele militare ale Germaniei, se află la momentul de față într-o stare și mai defavorabilă decât în urmă cu un an. Asta mai ales după cantitățile semnificante de arme și muniții donate Ucrainei, care, până acum, nu au ajuns să fie înlocuite.  

Se pare că armata Germaniei nu își poate acoperi complet lacunele și lipsurile existente în prezent până în anul 2030, potrivit unor declarații făcute de ministrul Apărării de la Berlin, Boris Pistorius, citat, în contextul în care autoritățile germane au afirmat că sunt acum în plin proces de modernizare a forțelor armate după invazia Rusiei în Ucraina. Această acțiune asumată acum de Berlin vine după decenii de neglijență.

Germania și problemele militare

„Știm cu toții că lacunele existente nu pot fi complet acoperite până în anul 2030… Va fi, din păcate, nevoie de ani de zile pentru a reveni la situația de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina. Toată lumea este conștientă de acest lucru, mai ales aici, la Guvern”, a declarat Boris Pistorius într-un interviu acordat ziarului Welt am Sonntag publicat sâmbătă, 1 aprilie.

Așadar, dotările militare ale Germaniei, care erau deja uzate și care, de zeci de ani nu mai primise investiții suficiente, asta de la sfârșitul Războiului Rece, trebuie acum „resuscitată” în contextul amenințărilor rusești. Bundeswehr se află într-o stare și mai nefavorabilă decât în urmă cu un an, având în vedere că armele și munițiile donate Ucrainei nu au fost, în mare parte, încă înlocuite, spun experții.

Mai trimite Germania arme Ucrainei?

Ministrul Boris Pistorius a respins recent alte livrări de arme către Ucraina din stocurile Bundeswehr, asta dincolo de angajamentele anunțate cum că Germania va susține Kievul oricât e nevoie. „Ca să o spunem direct, ca și alte națiuni, avem un inventar limitat, resurse în anumite cantități. În calitate de ministru federal al Apărării, nu pot să dau totul către alt stat. Cu poporul german cum rămâne?”, a mai spus oficialul de la Berlin.

Ministrul, care a fost numit în această funcție la începutul acestui an, a declarat că cea mai mare parte a bugetului pentru domeniul Apărării este cea mai mare prioritate a sa. Boris Pistorius spune că dorește ca și Germania să atingă obiectivul sugerat de către NATO de 2% din producția națională (PIB) să ajungă către investiții în domeniul apărării. Până acum, Guvernul german acord aproximativ 1,5% din PIB.

Planurile Germaniei

„Dacă acest lucru este pus în mișcare până la sfârșitul perioadei (legislative, când i de va încheia mandatul – n.r), atunci aș fi mulțumit”, a adăugat oficialul de la Berlin.

Germania plănuiește, de asemenea, o misiune navală în regiunea Indo-Pacific, asta pentru anul viitor, și să își intensifice parteneriatele cu țări-cheie din regiune, precum Japonia, Australia, India, Indonezia, Coreea de Sud și Singapore, potrivit declarațiilor lui Pistorius, afirmând că libertatea de mișcare a Europei în mările din zonă a fost „prea contestată”, citează Jerusalem Post.