Infofinanciar > Lumea la zi > Oportunitate pentru români: Germania e în criză de forță de muncă. Berlinul schimbă legea de obținere a cetățeniei
Lumea la zi

Oportunitate pentru români: Germania e în criză de forță de muncă. Berlinul schimbă legea de obținere a cetățeniei

constructori sursa constructiv.ro
Sursa foto: constructiv.ro

Germania face toate demersurile pentru a modifica procentul de scădere a forței de muncă. În acest sens va adopta o lege nouă a naționalități prin care facilitează străinilor obținerea cetățeniei germane, informează CNBC.

În momentul de față se poate solicita cetățenia după opt ani, prin urmare proiectul de lege care va fi prezentat parlamentarilor perioada următoare va micșora perioada de la opt la cinci ani.

Cetățenia germană se va putea obține și după trei ani

Totodată, cei care au obținut competențe și au depus eforturi pentru a se integra mai ușor pot solicita cetățenia germană după trei ani. De asemenea, inițiativa legislativă ar ridica interdicția în ceea ce privește cetățenia dublă pentru persoanele din afara statelor Uniunii Europene. Acest se lucru se traduce prin faptul că imigranții nu vor mai fi nevoiți să renunțe la cetățenie țării de origine,

La ora actuală doar persoanele care au documente de călătorie (pașapoarte) emise de UE sau cele care au un părinte din Germania sunt eligibile pentru obținerea cetățeniei germane. În altă ordine de idei, reformele de imigrare care au la bază sistemul de puncte al Canadei va permite intrarea muncitorilor calificați în țară fără a avea calificări suplimentare recunoscute în Germania. Este necesar doar o experiență de lucru adecvată și o ofertă de muncă.

Planurile de modificare a legii reprezintă una dintre cele mai mari modificări ale regulilor de naționalitate germană după 2000, moment la care copii născuți din părinți imigranți în Germania se calificau în mod automat pentru dobândirea cetățeniei.

Germania caută peste 400.000 de muncitori anual

Este vorba de o serie de politici social progresiste propuse de coaliția de guvernare tripartită, potrivit căreia statul german încearcă atragerea unui număr de 400.000 de muncitori străini calificați, anual pentru a echilibra îmbătrânirea populației și deficitul de forță de muncă din sectoarele cheie.

„Germania, la fel ca multe alte ţări astăzi, se confruntă cu presiuni demografice imense şi îşi propune să obţină lucrători mai înalt calificaţi pentru a compensa populaţia îmbătrânită. Modelele din întreaga lume arată că toate aceste ţări se străduiesc cu adevărat să-i atragă pe cei care pot contribui la economiile lor Măsurile vor ajuta Germania să devină o ţară modernă de imigraţie”, a precizat Natalia Bănulescu-Bogdan, director asociat la Institutul pentru Politica Migrației.

În cursul anului trecut populația Germaniei a fost de 84,3 milioane, alimentată fiind de o creștere record a imigrației nete, chiar și a refugiaților ucraineni. Chiar și în aceste condiții Germania se confruntă cu o criză a forței de muncă, deoarece muncitorii mai în vârstă decis să iasă din piața muncii.

În ceea ce privește rata de naturalizare, Germania se află în urma altor state europene, cetățenia acordată fiind de 1,3 la 1000 de persoane față de 1,6 la 1000 de persoane cât este media la nivelul Uniunii Europene. „Există o corelaţie între rezultatele mai ridicate pe piaţa muncii şi cetăţenia. Deci există unghiul de integrare economică. Apoi sunt unghiurile politice şi sociale, a mai precizat Bănulescu.

În Berlin, capitală țării, o treime din rezidenți nu au avut voie să voteze în alegeri care urmare a legilor privind cetățenia, potrivit hotnews.ro.