Infofinanciar > Lumea la zi > În Rusia se fac recrutări pentru armata, în Ucraina se pregătește o contraofensivă. Cum va arăta luna aprilie pe front
Lumea la zi

În Rusia se fac recrutări pentru armata, în Ucraina se pregătește o contraofensivă. Cum va arăta luna aprilie pe front

steaguri rusia ucraina sursă foto blacknews.ro
sursă foto blacknews.ro

Ucraina a lăsat să se înțeleagă că o contraofensivă ar putea începe încă din aprilie. Cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace este pe cale să intre într-o nouă fază în următoarele săptămâni.

Fără nicio sugestie privind un sfârșit negociat al celor 13 luni de lupte între Rusia și Ucraina, ministrul ucrainean al apărării a declarat săptămâna trecută că o contraofensivă de primăvară ar putea începe chiar din aprilie. Kievul se confruntă cu o întrebare tactică cheie: Cum poate armata ucraineană să disloce forțele Kremlinului de pe teritoriul pe care îl ocupă? Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, depune eforturi pentru a-și menține trupele, și publicul larg, motivate pentru o luptă lungă.

Iată o privire asupra modului în care au evoluat luptele și cum s-ar putea desfășura campania de primăvară:

Cum a ajuns războiul aici?

Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, dar atacurile sale nu au atins unele obiective principale și au pierdut din elan până în iulie. Contraofensivele ucrainene au recucerit zone mari din august până în noiembrie. Apoi, luptele s-au împotmolit în războiul de uzură în timpul iernii aspre și în dezghețul noroios de la începutul primăverii.

Acum, Kievul poate profita de îmbunătățirea vremii pentru a prelua inițiativa pe câmpul de luptă cu noi loturi de arme occidentale, inclusiv zeci de tancuri, și trupe antrenate în Occident. Dar forțele rusești sunt adânc săpate, stând la pândă în spatele câmpurilor de mine și de-a lungul a kilometri de tranșee.

Războiul a scos la iveală deficiențe jenante în ceea ce privește abilitățile militare ale Kremlinului.

Eșecurile de pe câmpul de luptă includ eșecul Rusiei de a ajunge la Kiev în primele zile ale invaziei, incapacitatea sa de a menține unele zone și eșecul său de a cuceri orașul Bakhmut, devastat în est, în ciuda a șapte luni de lupte. Încercările de a frânge voința ucraineană de a lupta, cum ar fi lovirea neîncetată a rețelei electrice a țării, au eșuat, de asemenea.

Cât mai duc rușii pe frontul din est?

Serviciile de informații ale Moscovei au judecat foarte greșit hotărârea Ucrainei și răspunsul Occidentului. Invazia a epuizat, de asemenea, resursele militare rusești, declanșând dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție, moralul și numărul de trupe.

Președintele rus, Vladimir Putin, aparent îngrijorat de faptul că războiul ar putea eroda sprijinul public pentru guvernul său, a evitat o campanie totală pentru victorie printr-o mobilizare în masă obligatorie, conform aljazeera.com.

„Rușii nu au un capăt de probleme”, a declarat James Nixey, director al programului Rusia și Eurasia la Chatham House, un think tank din Londra.

Realizând că nu poate câștiga războiul prea curând, Putin urmărește să se adune și să prelungească luptele în speranța că sprijinul occidental pentru Kiev se va sfărâma în cele din urmă, a spus Nixey. Strategia Rusiei este concepută pentru a „face ca Occidentul să se prăbușească”, a spus el.

Cum arată sezonul de primăvară?

Armata ucraineană începe sezonul cu un aflux de arme puternice. Germania a declarat săptămâna aceasta că a livrat Ucrainei cele 18 tancuri Leopard 2 pe care le-a promis. Polonia, Canada și Norvegia au predat, de asemenea, tancurile Leopard promise. Au sosit și tancurile britanice Challenger.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că speră ca partenerii occidentali să furnizeze cel puțin două batalioane de Leopard 2 de fabricație germană până în aprilie. De asemenea, el se așteaptă la șase sau șapte batalioane de tancuri Leopard 1, cu muniție, de la o coaliție de țări.

De asemenea, sunt promise tancuri Abrams americane și tancuri ușoare franceze, împreună cu soldații ucraineni instruiți recent în utilizarea lor. Ajutorul occidental a fost vital în consolidarea rezistenței tenace a Ucrainei și în modelarea cursului războiului. Zelenski recunoaște că, fără ajutorul SUA, țara sa nu are nicio șansă de a învinge.

Noile provizii, inclusiv obuziere, arme antitanc și un milion de cartușe de artilerie, vor adăuga mai multă forță armatei ucrainene și îi vor da un pumn mai puternic. „Numărul pur și simplu de tancuri poate adânci mai mult pozițiile de rezistență rusești”, a declarat Nixey.

În contraofensiva lor, forțele ucrainene vor căuta să străpungă coridorul terestru dintre Rusia și peninsula anexată Crimeea, deplasându-se din Zaporojie spre Melitopol și Marea Azov, potrivit analistului militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Dacă vor avea succes, ucrainenii „vor împărți trupele rusești în două jumătăți și vor tăia liniile de aprovizionare a unităților care se află mai la vest, în direcția Crimeei”, a declarat Zhdanov.

Care ar putea fi jocul final?

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, consideră că Ucraina va trebui să lanseze o serie de contraofensive, nu doar una singură, pentru a obține avantajul.

Operațiunile ar avea „dublul scop de a-l convinge pe  Vladimir Putin să accepte un compromis negociat sau de a crea realități militare suficient de favorabile Ucrainei pentru ca Kievul și aliații săi occidentali să poată apoi îngheța efectiv conflictul pe cont propriu, indiferent de deciziile lui Putin”, a declarat institutul într-o evaluare publicată săptămâna aceasta.

Nixey nu are nicio îndoială că fiecare parte va continua să „rupă bucăți una din cealaltă” în următoarele luni, în speranța de a obține un avantaj la masa negocierilor.

S-ar putea să urmeze o perioadă decisivă: dacă Kievul nu reușește să facă progrese pe câmpul de luptă cu armele sale furnizate de Occident, aliații ar putea deveni reticenți în a-i trimite mai mult din acest echipament costisitor. Miza este mare. O înfrângere a Ucrainei ar avea „ramificații globale și nu va mai exista securitatea europeană așa cum o înțelegem [în prezent]”, a declarat Nixey.