Lumea la zi

Guvernul lui Orban a făcut „pași semnificativi”! Ungaria e aproape de-ași debloca banii din PNRR

Ungaria, Sursă foto: Black News
Sursă foto: Black News

Potrivit unui oficial al Comisiei Europene, care a rămas sub protecția anonimatului, Ungaria a reușit să facă „paşi semnificativi” pentru a-și debloca Planul său Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Acest lucru a fost posibil după ce statul maghiar a acceptat solicitări referitoare la independenţa sistemului judiciar, a mai declarat oficialul. În același timp, responsabili europeni îl acuză pe premierul ungar Viktor Orban că ar fi apelat la şantaj, în ceea ce privește opoziția sa faţă de ajutorul financiar european destinat Ucrainei.

„Ungarii au acceptat condiţiile Comisiei asupra bazelor independenţei sistemului judiciar. Negocierile nu s-au încheiat, dar este un pas semnificativ”, a mărturisit oficialul european, care nu a dorit să nu-i fie dezvăluită identitatea.

„Nu pot confirma că am terminat toate negocierile asupra fondurilor de redresare, dar ele sunt în curs de finalizare. Punctele cele mai sensibile au fost cele mai multe în jurul independenţei sistemului judiciar”, a mai adăugat acesta.

Modificări în justiție, probleme în privința statului de drept

Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a precizat miercuri că oficialii de la Budapesta vor efectua modificări în următoarea perioadă în sistemul judiciar, astfel încât să îndeplinească condițiile trasate de Bruxelles. După ce va îndeplini acest lucru, guvernul maghiar va avea acces la 5,8 miliarde de euro, banii alocați de Comisia Europeană statului vecin din PNRR, scriu cei de la Agerpres.

Însă, oficialii europeni l-au acuzat pe premierul Viktor Orban că ar fi recurs la şantaj, după ce Executivul acestuia a anunţat că se va opune propunerii Comisiei Europene, prin care se acordă un ajutor financiar de 18 miliarde de euro Ucrainei. Una dintre vocile care au criticat această decizie a Ungariei a fost cea a şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock. Aceasta a mărturisit că Budapesta nu ar trebui să „joace poker” în încercarea sa de a pune presiune pe Bruxelles în disputa separată privind fondurile pe care Comisia i le blochează Ungariei pe motivul statului de drept.

Răspunsul Ungariei

De partea cealaltă, ministrul de finanţe ungar, Mihály Varga, a transmis că nu există nicio legătură între opoziția Budapestei faţă de ajutorul propus Ucrainei de Comisia Europeană şi situația Bruxelles-ului pe subiectul statului de drept.

Ungaria este pregătită să sprijine Ucraina, dar nu dorim să contribuim la niciun nou împrumut comun făcut de UE”, a susținut oficialul ungar.

Autoritățile de la Bruxelles au acuzat Polonia şi Ungaria, ţări conduse de guverne conservatoare, că au încălcat statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor Curţii de Justiţie a UE în faţa dreptului naţional. De asemenea, cele două sunt singurele state membre ale UE care, din aceste motive, încă nu pot beneficia de acest plan.

Însă, dacă bugetul din PNRR nu va fi validat până la finalul anului, 70% din fonduri s-ar pierde.