Info

Ultimele declarații ale lui Iohannis! „Rămânem implicaţi să colaborăm pentru promovarea celor mai bune soluţii pentru Ucraina”

hotnews.roi
FOTO: hotnews.roi

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a reiterat poziția în ceea ce privește o viitoare aderare a statelor vecine, Ucraina și Republica Moldova în cadrul blocului comunitar european. „ Coridoarele Solidarității ar trebui să se transforme într-o punte pe termen lung între UE și Ucraina și Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări”, a declarat vineri Klaus Iohannis.

Într-un context mai amplu liderul de la Cotroceni a făcut trimitere la susținerea României de a extinde Rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T), în acest sens țara noastră a făcut eforturi importante prin investirea de resurse umane și financiare pentru dezvoltarea punctelor de trecere a frontierelor  „România s-a alăturat pe deplin şi cu toată dăruirea efortului de a transforma Coridoarele Solidarităţii într-o adevărată poveste de succes”.

„Coridoarele Solidarităţii ar trebui să se transforme într-o punte pe termen lung ”

„Am făcut eforturi importante, am investit resurse financiare şi umane semnificative într-o nouă infrastructură, cu puncte de trecere a frontierei noi sau modernizate cu servicii permanente, precum şi facilităţi suplimentare pentru depozitare. Aceste eforturi continuă. (…) Coridoarele Solidarităţii ar trebui să se transforme dintr-o soluţie temporară, de urgenţă, într-o punte pe termen lung între Uniunea Europeană şi Ucraina şi Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări.

De aceea, am susţinut iniţiativa extinderii Reţelei Trans-Europene de Transport (TEN-T), precum şi finanţarea proiectelor care îmbunătăţesc conexiunile de transport. Porturile româneşti Galaţi şi Constanţa sunt pregătite să joace un rol sporit în acest sens.

Mulţumim Comisiei Europene pentru eforturile semnificative depuse pentru Coridoarele Solidarităţii şi rămânem implicaţi să colaborăm strâns pentru promovarea celor mai bune soluţii pentru Ucraina, Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi stabilitatea reţelei de aprovizionare”, potrivit unui mesaj video postat de Iohannis pe Facebook.

Romania a facilitat tranzitul a peste 6,5 milioane de tone de cereale din Ucraina

De asemenea acesta a ținut să sublinieze faptul că autoritățile române au inaugurat un punct nou de trecere a frontierei la granița cu Ucraina, fiind primul construit de Kiev cu un stat membru al Uniunii Europene de la începerea conflictului militar.

România a facilitate tranzitul a peste 6,5 milioane de tone de cereale din Ucraina „ Sunt mândru de măsurile pe care le-a luat România şi care au permis tranzitul a peste 6,5 milioane tone de cereale din Ucraina, o contribuţie esenţială la securitatea alimentară globală. Acesta este doar începutul unei lungi călătorii”.

Alături de statul nostrum, Comisia Europeană, Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova, Ucraina, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și nu în ultimul rând Banca Mondială au semnat o declarație comună privind finanțarea Coridoarelor Solidarității cu un milliard de euro, potrivit stiri.tvr.ro