Infofinanciar > Lumea la zi > Gazprom: Scurgerile din Nord Stream se opresc. Aprovizionarea cu gaze ar putea fi reluată pe o singură linie
Lumea la zi

Gazprom: Scurgerile din Nord Stream se opresc. Aprovizionarea cu gaze ar putea fi reluată pe o singură linie

Gazprom - sursa foto - antena3.ro
sursa foto - antena3.ro

Compania rusă Gazprom (GAZP.MM) a declarat luni că gazul a încetat să se mai scurgă din cele trei conducte de gaz Nord Stream rupte sub Marea Baltică și că ar putea fi posibilă reluarea pompării prin conducta unică rămasă.

Într-o declarație, a precizat că presiunea în cele trei conducte s-a stabilizat și că se lucrează pentru a reduce riscurile de mediu. Europa a lansat investigații după ce au fost descoperite scurgeri majore în cele două gazoducte rusești Nord Stream, fiecare formată din câte o pereche de conducte. Germania, Danemarca și Suedia au declarat că au crezut că a avut loc un sabotaj. Nord Stream 1 a raportat o scădere semnificativă a presiunii pe ambele sale conducte, despre care se presupune că a fost cauzată de rupturi, în timp ce Nord Stream 2 a raportat o scădere bruscă similară a presiunii pe linia „A”, potrivit Reuters.

Gazprom a declarat că linia „B” a Nord Stream 2 ar putea exporta în continuare gaze către Europa, dacă se va lua decizia de a începe livrările. Nord Stream 1 a fost pe deplin funcțional înainte ca Rusia să reducă și apoi să oprească fluxurile de gaz în ultimele șase luni, invocând neplata în ruble rusești și probleme tehnice. Însă Nord Stream 2, recent finalizat, nu a fost niciodată pus în funcțiune, deoarece Germania, unde ajunge, a înghețat procesul de autorizare în timp ce Rusia se pregătea să invadeze Ucraina.

„În cazul în care se va lua decizia de a începe livrările prin linia B a Nord Stream 2, gazele naturale vor fi pompate în conductă după ce integritatea sistemului va fi verificată și controlată de autoritățile de supraveghere”, a precizat aceasta.  Compania rusă Gazprom (GAZP.MM) a declarat luni că gazul a încetat să se mai scurgă din trei conducte de gaz Nord Stream rupte sub Marea Baltică și că ar putea fi posibilă reluarea pompării prin singura linie rămasă.

Cea mai mare reducere a producției din 2020 încoace

Prețul petrolului a crescut luni cu aproximativ 4 dolari, deoarece OPEC+ ia în considerare reducerea producției cu peste 1 milion de barili pe zi (bpd) pentru a susține prețurile cu ceea ce ar fi cea mai mare reducere de la începutul pandemiei COVID-19. Contractele futures pentru țițeiul Brent s-au redresat cu 3,77 dolari, sau 4,4%, până la 88,91 dolari pe baril la ora 1226 GMT. Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 3,95 dolari, sau 5%, la 83,44 dolari.

Prețul petrolului a scăzut timp de patru luni consecutive începând din iunie, deoarece blocajele COVID-19 din China, principalul consumator de energie, au afectat cererea, în timp ce creșterea ratelor dobânzilor și creșterea dolarului american au cântărit pe piețele financiare globale.  Pentru a susține prețurile, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți colectiv ca OPEC+, iau în considerare o reducere a producției de peste 1 milion de bpd înaintea reuniunii de miercuri.

Conform Reuters, ceastă cifră nu include reducerile suplimentare voluntare ale membrilor individuali, a adăugat o sursă OPEC. Dacă se va conveni, aceasta va fi a doua reducere lunară consecutivă a grupului, după ce luna trecută a redus producția cu 100.000 bpd.