Infofinanciar > Lumea la zi > Prețul petrolului continuă să scadă! Valoarea a ajuns la minimul înregistrat în ultimele opt luni
Lumea la zi

Prețul petrolului continuă să scadă! Valoarea a ajuns la minimul înregistrat în ultimele opt luni

Petrol Sursa foto Admiral Markets
Sursa foto: Admiral Markets

Prețul petrolului a scăzut vineri cu aproximativ 5%, ajungând la minimul ultimelor opt luni. În același timp, dolarul american a atins cel mai puternic nivel din ultimele două decenii. Există o teamă în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor care va arunca economiile majore în recesiune.

Contractele futures Brent au scăzut cu 4,35 dolari, respectiv 4,8%, la 86,11 dolari pe baril la ora 10:09 a.m. EDT (1409 GMT), în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 4,58 dolari, sau 5,5%, la 78,91 dolari.

Petrolul se prăbușește la minimul atins în ultimele opt luni. Principalele cauze sunt valoarea din ce în ce mai mare a dolarului și posibilitatea unei recesiuni.

Scăderi ale indicilor de referință

Acest lucru plasează ambele repere în teritoriu de supravânzare din punct de vedere tehnic. WTI se îndreaptă spre cea mai mică închidere din 10 ianuarie, iar Brent spre cea mai mică închidere din 13 ianuarie.

Pentru această săptămână, WTI a scăzut cu aproximativ 7%, iar Brent cu aproximativ 6%. Aceasta este deja a patra săptămână consecutivă de scăderi pentru indicii de referință, prima dată când acest lucru se întâmplă din decembrie.

Contractele futures pe benzină și motorină din SUA au scăzut, de asemenea, cu peste 5%.

Majorarea dobânzilor încetinește creșterea economiei

După ce Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază, băncile centrale din întreaga lume i-au urmat cu propriile majorări, crescând riscul de încetinire a creșterii economice, conform reuters.com.

„Piața țițeiului se află sub o puternică presiune de vânzare, în condițiile în care dolarul american își menține o traiectorie ascendentă puternică, pe fondul unei mai mari reduceri a apetitului pentru risc”, au declarat analiștii de la firma de consultanță în domeniul energetic Ritterbusch and Associates.

Dolarul crește, acțiunile globale scad

Dolarul american era pe cale să atingă cea mai mare închidere față de un coș de alte monede din mai 2002. O valoarea mare a monedei americane reduce cererea de petrol, făcând combustibilul mai scump pentru cumpărătorii care folosesc alte monede.

Scăderea activității de afaceri din zona euro s-a adâncit în septembrie, potrivit unui sondaj. În acest fel a fost prefigurată o recesiune întrucât consumatorii își restrâng cheltuielile pentru a face față prețurilor mai mari la energie. În acest context au o vină și guvernele care îndeamnă la conservare, ca urmare a măsurilor Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu energie a Europei.

Acțiunile globale au atins vineri minimul ultimilor doi ani, în timp ce indicele dolarului a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Astfel, se pune o mare presiune asupra petrolului. Randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice au crescut ca răspuns la planurile guvernului de a reduce taxele, iar lira sterlină a coborât la minimul ultimilor 37 de ani față de dolar, stimulând vânzările în alte monede.