Infofinanciar > Lumea la zi > G7 va impune noi sancțiuni. Lumea se poziționează împotriva diamantelor rusești
Lumea la zi

G7 va impune noi sancțiuni. Lumea se poziționează împotriva diamantelor rusești

diamante sursa foto Mediafax
sursa foto Mediafax

Summitul de la Hiroshima va fi dominat de discuții cu privire la războiul din Ucraina și de eforturile de extindere a restricțiilor impuse Moscovei. Țările G7 pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează nave, avioane, persoane și diamante, spun oficialii, în încercarea de a crește presiunea economică asupra mașinăriei de război a Kremlinului.

Planul de a reduce importurile de diamante din Rusia, care a fost gândit în timp ce liderii G7 se întâlnesc la Hiroshima, în Japonia, vizează una dintre puținele industrii de export ale Moscovei încă relativ nevătămate de sancțiunile occidentale.

Diamantele rusești, noi restricții

Summitul grupului celor mai importante economii se anunță a fi dominat de invazia Kremlinului în Ucraina și de eforturile de a extinde sancțiunile, care au afectat deja grav veniturile din energie ale Rusiei. Întâlnirea, care începe astăzi și se încheie duminică, va încerca să reducă veniturile Rusiei din exploatarea diamantelor printr-un mecanism de urmărire și localizare a pietrelor prețioase individuale, sistem care în acest moment nu există. Inițiativa de „trasabilitate”, inclusă într-un proiect de declarații comune ale G7, consultat de Financial Times, este menită să împiedice Moscova să ocolească sancțiunile prin utilizarea Indiei, care operează cea mai mare industrie de lustruire a diamantelor din lume, ca intermediar.

Un oficial american de rang înalt a adăugat că Washingtonul va aplica noi sancțiuni pentru peste 300 de persoane, nave și aeronave rusești. Acesta a declarat că Departamentul de Comerț al SUA va adăuga, de asemenea, 70 de grupuri rusești pe „lista entităților”, o listă neagră care, de fapt, interzice companiilor să exporte în Rusia produse cu tehnologie americană. „Intensificăm presiunea economică asupra Rusiei”, a declarat oficialul. Această declarație a fost făcută în timp ce Guvernul britanic a semnalat că pregătește noi desemnări individuale care vizează alte 86 de persoane și companii din complexul militar-industrial al președintelui Vladimir Putin, precum și din industriile energiei, metalurgică și navală.

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, va anunța, de asemenea, planurile pentru o interdicție unilaterală a importurilor de diamante, cupru, aluminiu și nichel din Rusia. Londra a declarat că a sancționat deja producătorul de stat de diamante Alrosa și a ridicat tarifele pentru diamantele rusești cu încă 35%. „Anunțul de astăzi merge mai departe. Vom legifera în cursul acestui an pentru a interzice importurile de diamante rusești și vom pune capăt tuturor importurilor de cupru, aluminiu și nichel de origine rusă, pe baza interdicțiilor existente privind fierul și oțelul rusesc”, a declarat Guvernul britanic.

Summitul G7

Războiul intră într-o fază crucială, Ucraina fiind pregătită pentru o contraofensivă militară, chiar în momentul în care unii dintre aliații Kievului avertizează că sprijinul pentru bătălia sa ar putea atinge un punct culminant. Între timp, scăderea veniturilor din energie ale Rusiei, care au avut o cădere cu peste 50% în primul trimestru al acestui an, a crescut importanța altor surse de finanțare pentru mașina de război a Kremlinului. Exporturile de diamante au generat 4 miliarde de dolari în 2021. G7 se luptă de luni de zile cu privire la modul crearea un sistem de urmărire a diamantelor rusești pentru a impune restricții asupra importului acestora.

Alrosa, care face deja obiectul sancțiunilor occidentale, produce din minele sale aproximativ 40% din volumul mondial de diamante, potrivit lui Edahn Golan, un analist din industria diamantelor. UE nu a reușit să ajungă la un acord privind interzicerea importurilor de diamante rusești înainte de Summitul G7. Dar oficialii statelor membre spun că fac progrese în ceea ce privește găsirea unui sprijin unanim între cele 27 de țări. Oficialii UE spun că blocul se concentrează mai întâi pe obținerea unui acord din partea Indiei și a altor țări non-occidentale pentru inițiativa G7 de a urmări și identifica diamantele produse de Rusia. „Suntem încrezători că vom avea un sistem de urmărire a diamantelor în următoarele luni”, a declarat un oficial UE implicat în discuțiile G7. Un alt oficial UE a declarat că acordul a fost elaborat. „Nu mai vedem obiecții. I-am convins și pe alții”.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, și cel al Japoniei, Fumio Kishida, au explicat într-o declarație comună după o întâlnire bilaterală că „au afirmat continuarea sancțiunilor severe împotriva Rusiei și un sprijin puternic pentru Ucraina”. Oficiali guvernamentali japonezi au declarat că Tokyo intenționează, de asemenea, să aplice „sancțiuni puternice în conformitate” cu alte națiuni G7, indicând că acestea vor merge împreună cu vizarea importurilor de diamante, conform The Financial Times.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.