Infofinanciar > Lumea la zi > În dragoste și în război nu există reguli. Diamantele rusești au fost la mare căutare de Ziua îndrăgostiților
Lumea la zi

În dragoste și în război nu există reguli. Diamantele rusești au fost la mare căutare de Ziua îndrăgostiților

diamante sursa foto Mediafax
sursa foto Mediafax

Mulți cumpărători ai industriei diamantelor, refuză să facă tranzacții cu pietre prețioase rusești după invadarea Ucrainei. Acest aspect are ca și consecință sancțiunile pe care gigantul minier rus, Alrosa, le-a primit din partea Americii. Cu toate acestea, sunt în continuare țări care aleg să cumpere diamantele rusești. India și Belgia achiziționează cantități mari de diamante ruseşti la preţuri atractive.

În urma implicărilor în manifestările militare care au zguduit lumea, Rusia, fiind nucleul acestei acțiuni militare, este puternic sancționată de statele UE și de forțele americane. În contradicție, importul de diamante rusești brute nu se încadrează regulilor prezentate, în ciuda apelurilor repetate de a se lua măsuri din partea Ucrainei și a unor țări UE.

Belgia susține importurile rusești de diamante

Ziua îndrăgostiților a dus la o creștere a cererii de diamante brute din Rusia, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului belgian al Economiei. Importul de diamante brute rusești nu este sancționat de UE, în ciuda apelurilor repetate din partea Ucrainei și a unor țări UE de a lua măsuri drastice împotriva industriei de lux.

Cu toate acestea, importurile au scăzut semnificativ în al treilea trimestru al anului trecut. Acest lucru a facilitat argumentarea Belgiei împotriva sancționării de către UE a diamantelor rusești, care sunt vitale pentru orașul belgian Antwerp, un centru mondial al diamantelor.

Guvernul belgian susține că astfel de sancțiuni nu ar face decât să deturneze exporturile de diamante ale Rusiei către alte țări, fără a provoca de fapt suferințe economice Moscovei. Diplomații belgieni au subliniat, de asemenea, că importurile rusești au scăzut chiar și fără sancțiuni, din cauza presiunii publice și a sensibilizării consumatorilor.

Ziua îndrăgostiților se celebrează cu un diamant rusesc

Cu toate acestea, importurile în Belgia au crescut din nou în luna decembrie și ianuarie, în perioada premergătoare Zilei îndrăgostiților. În ianuarie 2023, Belgia a importat diamante brute rusești în valoare de 132 de milioane de euro, mai mult decât cele 97 de milioane de euro din ianuarie 2022, deși importurile au fost mai mici în 2023.

Acest lucru pare a fi un vârf temporar legat de cererea mai mare în jurul Zilei îndrăgostiților, potrivit unui oficial belgian. În februarie, valoarea importurilor a scăzut din nou la 61 de milioane de euro.

Pentru parlamentarul belgian, Vicky Reynaert, al cărui partid socialist, Vooruit, face parte din guvernul federal, aceste cifre arată că măsurile voluntare nu sunt suficiente. „O interdicție de import pentru diamantele rusești este singura opțiune corectă”, a declarat Reynaert.  Acesta a cerut Comisiei Europene să includă această interdicție în următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

În prezent, UE lucrează în cadrul G7 la un sistem global de urmărire a diamantelor, pe care Belgia l-a solicitat anterior. Pe data de 24 februarie, liderii G7 au declarat că s-au angajat să „lucreze în mod colectiv la măsuri suplimentare privind diamantele rusești, inclusiv cele brute și cele lustruite”, conform Politico.eu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.