Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia achiziționează aruncătoare de flăcări! Ele sunt echipatele și cu muniție termobarică și sunt concepute pentru lupta urbană
Lumea la zi

Rusia achiziționează aruncătoare de flăcări! Ele sunt echipatele și cu muniție termobarică și sunt concepute pentru lupta urbană

aruncator de flacari Borodach Sursă foto Business Magazin
Sursă foto: Business Magazin

Armata rusă a primit un aruncător de flăcări portabil pentru infanterie numit „Borodach”, special conceput pentru războiul urban. Acest lucru a fost anunțat de Alexander Kochkin, director general adjunct al părții „Tekhmash” a corporației de stat Rostec. 

„MRO-A, sau Borodach, este un aruncător de flăcări de infanterie portabil de mici dimensiuni, un analog al grenadei antitanc propulsate de rachetă, doar că focosul său este echipat cu o compoziție termobarică. Putem spune că acesta este un lansator de grenade de unică folosință. Armata rusă l-a adoptat deja”. 

Aruncătorul de flăcări a fost creat pentru o singură utilizare. Este similar cu unul dintre cele mai populare RPO, „Bumblebee”, dezvoltat în 1980. „Bumblebee”, cunoscut și sub numele de RPO-A Shmel „Rocket-Propelled Infantry Flamethrower-A”, este un aruncător de flăcări de infanterie portabil pentru om, cu o singură utilizare, care folosește propulsie cu rachete. 

În 2014 au apărut pentru prima dată rapoarte care sugerau că separatiștii ucraineni pro-ruși din regiunea Donețk au fost văzuți mânuind lansatoare de rachete MRO-A de fabricație rusească. 

TOS-1A Solntsepek a făcut ravagii în Ucraina 

La vremea respectivă, unele rapoarte din presă au menționat că MRO era un lansator de rachete de 72,5 mm de unică folosință, autonom, cu o singură lovitură, asemănător cu seria RPO de 93 mm, mai grea, dar mai ușoară decât RPO. 

Rapoartele nu au ajuns să numească arma folosită în 2014. Cu toate acestea, se preciza că seriile RPO și MRO au fost clasificate ca „aruncătoare de flăcări” și aveau focoase de tip incendiar. 

De asemenea, se menționa că MRO-A a tras focoase termobarice, penetrând clădiri și fortificații. Potrivit unor rapoarte neverificate, Ucraina ar fi capturat și aceste aruncătoare de flăcări de la separatiștii pro-ruși. 

La rândul său, Kochkin a precizat în special presei că dispozitivul de aruncător de flăcări pentru infanterie „Borodach” a fost dezvoltat pentru lupta urbană. 

Mai mult, serviciul de presă al Rostec a explicat că aruncătorul de flăcări cu reacție de mici dimensiuni MRO-A a fost conceput pentru a distruge trupele adăpostite în clădiri și structuri defensive, precum și autovehicule și vehicule ușor blindate. 

„Pentru prima dată, Rostec va prezenta la MILEX-2023 cel mai recent aruncător de flăcări cu rachete de dimensiuni mici 

Aruncătorul de flăcări MRO-A este conceput pentru a învinge forța de muncă aflată în clădiri, structuri defensive, precum și vehicule și vehicule blindate ușoare”, se menționează în postarea de pe Twitter realizată pe un cont pro-rus. 

MRO-A „Borodach” a fost prezentat pentru prima dată la expoziția internațională MILEX-2023, care s-a deschis la 17 mai la Minsk, Belarus. Potrivit rapoartelor, Moscova prezintă peste 150 de produse militare la expoziția de armament, inclusiv sistemul de aruncătoare de flăcări grele TOS-1A, care s-a dovedit că a aplicat mai multe lovituri puternice asupra fortificațiilor ucrainene. 

Rusia a folosit pe scară largă arme termobarice 

Acestea sunt renumite pentru devastarea generalizată pe care o creează datorită capacității lor de a sfâșia organele umane. Oficialii ruși promit eficiența de luptă a acestui sistem, afirmând că Occidentul nu are o alternativă la acest sistem de armament rusesc. 

TOS-1A Solntsepek este un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) din epoca sovietică, care poate lansa focoase termobarice. În anii 1980, racheta sol-sol a fost dezvoltată inițial pentru a ținti situri puternic protejate și pentru a doborî vehicule blindate ușoare. 

Componentele sistemului cuprind un șasiu de tanc T-71A modificat cu un lansator de rachete rotativ montat deasupra și un vehicul de luptă BM-1. Acesta poate stoca 24 de rachete termobarice neghidate, lansate în maxim 12 secunde. De asemenea, se pare că Rusia a echipat tancurile cu cuști de protecție pentru a le apăra de orice atac letal. 

Se pare că Solntsepek a avut un succes destul de mare în conflictul actual din Ucraina, demolând fortărețele militare. Oficialii ruși susțin că impactul acestei arme nu ar putea fi evitat, chiar dacă inamicul se ascunde în tranșee. 

S-a raportat anterior că Solntsepek a ars pozițiile armatei ucrainene în apropiere de Kremennaya, în Republica Populară Luhansk. Soldații ucraineni au fost uciși după ce obuze termobarice de 220 mm trase de armata rusă au lovit poziția lor. 

Surse din Ucraina au postat pe internet înregistrări video care arată pagubele de amploare provocate pădurilor din Kremennaya cu ajutorul aruncătorului de flăcări termobarice grele.  

Cu ajutorul obuzelor sale termobarice de 220 mm, forțele armate ruse au atacat poziția trupelor ucrainene, decimând personalul acestora. În general, armele termobarice, sau bombele cu vid, sunt un tip de muniție cu două trepte care creează explozii uriașe. 

Bombele termobarice, numite și bombe cu aer-combustibil, sunt mult mai distructive decât explozibilii convenționali. Ele funcționează în două etape. Atunci când este lansată o încărcătură, prima explozie pulverizează un vapor de combustibil extrem de inflamabil în întreaga zonă înconjurătoare. 

O a doua explozie aprinde norul de vapori în aer, ceea ce duce la o ardere masivă, declanșând o minge de foc la temperaturi înalte care absoarbe oxigenul din zona înconjurătoare și creează un val de explozie uriaș care poate sfâșia buncărele, potrivit EurAsian Times.

De partea sa, Ucraina a reușit să distrugă și să captureze formidabilul sistem rusesc de rachete cu lansare multiplă (MLRS) termobarice TOS-1A. Au existat rapoarte potrivit cărora Ucraina ar fi folosit acest sistem împotriva armatei ruse, dar acest lucru nu a putut fi verificat în mod independent. Rusia a pierdut peste o jumătate de duzină de astfel de sisteme. 

Cu toate acestea, ar putea fi demn de remarcat faptul că, după succesul masiv de luptă al TOS-1A, utilizarea unui aruncător de flăcări termobarice portabil s-ar putea dovedi a fi, de asemenea, un atu pe câmpul de luptă, mai ales că trupele ucrainene sunt pregătite să lanseze o contraofensivă care ar putea duce la lupte corp la corp între cele două părți.