Lumea la zi

Ungaria acuză reacția lui Zelenski la incidentul din Polonia:  „Președintele Ucrainei este un exemplu negativ”

sursa foto stirile transilvaniei
sursa foto stirile transilvaniei

Guvernul Ungariei l-a acuzat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru acuzațiile iresponsabile pe care le-a făcut la adresa Rusiei cu privire la incidentul din Polonia, unde o rachetă a lovit un sat de la granița polono-ucraineană.

Imediat după ce veștile incidentului s-au împrăștiat, mai mulți oficiali europeni, inclusiv președintele ucrainean, au declarat că vina este de partea Rusiei, acuzând că aceasta dorește să provoace o reacție a Occidentului, având în vedere că Polonia este o țară membră a NATO.

Ulterior, președintele polonez a declarat că dovezile nu arată că racheta, care a ucis două persoane la impact, a fost lansată intenționat de Rusia, și a calificat incidentul drept „un accident nefericit”. La rândul său, președintele american, Joe Biden, a declarat că este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia și că un răspuns sigur va veni doar după finalizarea anchetei oficiale.

Ungaria îl acuză pe Zelenski de iresponsabilitate

Ungaria și-a exprimat totodată dezacordul față de reacția președintelui Zelenski, care a acuzat direct Rusia, considerând că această atitudine nu este una responsabilă pentru un lider mondial. Oficialul de la Budapesta a salutat atitudinea prudentă a Poloniei şi a Statelor Unite faţă de incidentul produs pe teritoriul polonez.

„Într-o situaţie de acest fel, liderii mondiali se exprimă în mod responsabil. Dar preşedintele Ucrainei, acuzându-i imediat pe ruşi, a greşit, este un exemplu negativ”, a declarat miercuri seară, potrivit cotidianului Le Figaro, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, conform Știri pe Surse.

Pe de altă parte, șeful de cabinet din Ungaria acuză Rusia pentru acțiunile sale din Ucraina, contrar opiniei premierului Viktor Orban, care se arată mai de grabă de partea lui Putin. „Numai Rusia este responsabilă de război, fără război nu ar fi existat lovituri cu rachete în Polonia”, a subliniat Gulyas.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăudat ieri, în timpul unui briefing la Moscova, atitudinea diplomatică și profesională a președintelui american Joe Biden, considerând că reacția statelor europene a fost una „isterică și rusofobă”.

SUA nu a găsit dovezi că atacul a fost intenționat

În urma anchetei încă în desfășurare, Guvernul de la Varşovia consideră că este „foarte probabil” să fie vorba despre un proiectil antiaerian ucrainean, o ipoteză susținută de NATO şi de Casa Albă. În ciuda faptului că proiectilul este de fabricație rusă, oficialii polonezi nu au considerat atacul ca fiind unul intenționat, ci mai de grabă a fost cauzată de tentativa armatei ucrainene de a intercepta o rachetă a Rusiei.

Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri seară, că racheta căzută în sud-estul Poloniei nu a fost lansată de armata ucraineană, semnalând că există informaţii „credibile” că ar fi fost o rachetă a Rusiei şi a cerut accesul experţilor ucraineni la anchetă, deşi Varşovia pare să se opună, relatează Știri pe Surse.

Administraţia Biden a reafirmat, miercuri seară, că nu există niciun indiciu care să contrazică ipoteza preliminară a autorităţilor din Polonia potrivit căreia explozia a fost cauzată de o rachetă ucraineană.

„Avem încredere totală în investigaţia Guvernului polonez în cazul exploziei produse în apropierea frontierei cu Ucraina şi îi lăudăm pentru modul profesionist şi determinat în care efectuează ancheta. (…) Nu am observat nimic care să contrazică evaluarea preliminară a preşedintelui Andrzej Duda că explozia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene care din nefericire a căzut în Polonia. Vom continua să evaluăm situaţia şi vom prezenta orice nouă informaţie în mod transparent când devine disponibilă. De asemenea, vom menţine contactele strânse cu Ucraina pentru orice informaţii ar avea care să completeze tabloul”, a declarat miercuri seară Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională din SUA, potrivit Mediafax.