Infofinanciar > Lumea la zi > Forțele armate ucrainene cer o apărare mai puternică a spațiului aerian. Grupul de mercenari Wagner recrutează noi membri radicali
Lumea la zi

Forțele armate ucrainene cer o apărare mai puternică a spațiului aerian. Grupul de mercenari Wagner recrutează noi membri radicali

Mercenari Wagner
Sursă foto: Institute for Securites Studies

Șeful forțelor armate ucrainene a reiterat apelul țării de a-și consolida apărarea spațiului aerian în timpul unei convorbiri telefonice cu generalul Mark A. Milley, comandantul Statului Major Întrunit de la Pentagon, după lansarea de către Rusia a unor rachete supersonice.

Generalul ucrainean Valeri Zalujni a declarat, conform transcrierii conversației în limba ucraineană, că s-a pus accentul pe „armele de care Ucraina are nevoie pentru apărarea sa, în special muniție și echipamente”. Conflictul care durează de un an servește drept test pentru a evalua capacitatea Occidentului de a îndeplini cerințele de armament ale Kievului.

Luptele continuă în Bahmut

Potrivit unor oficiali britanici din domeniul apărării, citați de The Washington Post și Rador, armata rusă a obținut controlul aproape complet asupra sectorului estic al orașului Bahmut , în timp ce forțele ucrainene continuă să se mențină în vest. Oficialii notează că sectoarele controlate de ucraineni din Bahmut au devenit o „zonă a morții”, ceea ce face ca accesul mercenarilor ruși să fie dificil. Potrivit declarațiilor unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, numai în ultimele 24 de ore, peste 500 de militari ruși au fost uciși sau răniți.

Între timp, sâmbătă, un atac cu rachete asupra orașului Herson a ucis doi civili și a rănit alți trei, potrivit unor surse din armata ucraineană. În plus, compania de electricitate Energoatom a anunțat pe contul său de Telegram că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită sâmbătă la Kiev, după ce un atac comis joi a provocat pagube serioase la infrastructura sa, ceea ce a dus la întreruperi de curent, scrie The Washington Post.

Wagner recutrează noi membri

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, au raportat că grupul de mercenari Wagner recrutează noi membri cu scopul de a crea o „organizație militară paralelă a unei elite cu o ideologie radicală”. Fondatorul grupului Wagner,  Evgheni Prigojin, a criticat armata rusă pentru lipsa de muniție în Ucraina.

În luna februarie, generalul Mark A. Milley spunea că „ Nici Rusia, nici Ucraina nu au şanse să-şi atingă obiectivele militare pe care şi le-au propus, aşa că războiul se va încheia probabil la masa negocierilor”

DW relatează că, potrivit ministerului, trupele ucrainene și liniile de aprovizionare din orașul minier sunt în continuare în pericol din cauza „eforturilor persistente ale Rusiei de a flanca apărătorii dinspre nord și sud”.

The Economist relatează că, la 2 martie, generalul american  Mark Milley, a trecut în revistă mai multe scenarii de război la o bază din Wiesbaden, Germania, pentru a-i ajuta pe ofițerii ucraineni să ia în considerare diferite opțiuni pentru o ofensivă. În ciuda faptului că puțini sunt cei care cred că Ucraina își poate recăpăta în totalitate granițele de dinainte de război sau că poate recupera tot teritoriul luat de Rusia în 2014, inclusiv Crimeea, dacă va reuși să preia încă o porțiune semnificativă de teritoriu de sub ocupația rusă, așa cum a făcut anul trecut în nord-est, în jurul orașului Harkov, și în sud, în jurul orașului Herson, Kievul ar putea contesta convingerea unor oficiali și analiști că conflictul se află într-un impas pe termen lung.