Infofinanciar > Educație financiară > Fonduri nerambursabile între 50.000 și 1.000.000 de euro pentru antreprenori din mai multe domenii. Care sunt condițiile
Educație financiară

Fonduri nerambursabile între 50.000 și 1.000.000 de euro pentru antreprenori din mai multe domenii. Care sunt condițiile

bani-euro-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Până pe data de 12 iunie se află în consultare publică Programul Operațional Competitivitate 4.1.1 –  “Investiții în activități productive”, apelul care vine să înlocuiască vechea Măsură 3, anulată de guvernanți ca urmare a suspiciunilor de nereguli.

Acțiunea 4.1.1 “Investiții în activități productive” este pentru sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și asupra pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei.
Aceasta este dedicată pentru susținerea activităților din domeniul sănătate, învățământ și servicii pentru populație cum ar fi cele de înfrumusețare, coafor etc cu posibilitate de a atrage granturi între 50.000 și 200.000 de euro, dar și pentru activitățile economice din domeniul producției, construcții, transport și depozitare, hoteluri și restaurante, reparații auto/moto etc. cu posibilitate de a atrage granturi între 200.000 și 1 milion de euro.

Vor fi finanțate între 400 și 1000 de proiecte dintr-un buget total de 412.000.000 de euro pe care îl va gestiona Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. MIPE estimează un minim de 25.000 de proiecte ce urmează a fi depuse, în condițiile în care peste 80.000 de companii și-au verificat eligibilitatea prin instrumentul gratuit POCStatus și alți 5000 de beneficiari au început deja să își contureze proiectele utilizând POCSketch.

Antreprenorii interesați pot depune proiecte în valoare de până la de 5 ori cifra de afaceri a anului 2019 și au nevoie de o cofinanțare variabilă (informație în curs de actualizare): de la 5% pentru micro întreprinderi, 10% pentru întreprinderi mici, 15% pentru întreprinderi mijlocii. Apelul este estimat a se deschide ori după jumătatea lunii iunie, ori în luna august.

Cheltuieli eligibile (în curs de actualizare):

-Dotări (utilaje, echipamente tehnologice)

-Echipamente informatice

-Mijloace de transport auto – Clasa 2.3.2 (electrice sau hibride)

-Instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie

-Cheltuieli pentru modernizarea spațiilor de producție/servicii

-Cheltuieli cu lucrări exceptate de la autorizare

-Cheltuielile de consultanță

-Cheltuieli cu activitățile obligatorii de publicitate și informare

-Activele necorporale

La jumătatea lunii mai, Marcel Boloș declara: „Am primit peste 120 de mesaje pe emailul personal și pe paginile de Facebook din partea antreprenorilor români care, afectați de pandemie, au nevoie ca de aer de sprijin prin finanțări europene. Mă refer la „faimoasa” Măsură 4.1.1 pentru investiții în activități productive.

Am evitat însă până acum să ofer informații publice în mod oficial, deși v-am asigurat încă din perioada de preluare interimară a mandatului la MIPE că lucrez împreună cu echipa POC la acest aspect, în paralel cu acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru destinat activităților agroalimentare – măsură agreată deja și cu Comisia Europeană. Măsura 4.1.1, pentru care am propus o alocare aproximativă de 4️12 milioane de euro, va fi publicată în consultare publică în intervalul 2-12 iunie, urmând ca apelul să fie lansat cel mai târziu la începutul lunii iulie 2022. Depunerea proiectelor se va face timp de 15 zile iar finalizarea contractării este prevăzută pentru mijlocul lunii octombrie 2022.”