Infofinanciar > Info > Cum se poate resuscita turismul românesc? Aceasta a fost obiectul primei ediții a Forumului antreprenorilor din turism și HoReCa
Info

Cum se poate resuscita turismul românesc? Aceasta a fost obiectul primei ediții a Forumului antreprenorilor din turism și HoReCa

turism romania - sursa foto - wowbiz.ro
turism romania - sursa foto - wowbiz.ro

Pe 5 mai, în București, a avut loc un forum de antreprenori în care subiectul dezbătut și expus a fost turismul: problemele cu care se confrună dar și soluții pentru aceste dificultăți

Primul care a luat cuvântul a fost Ion Antonescu, fondator al Marshall Turism. Acesta a spus că prima problema este promovarea inadecvată și insuficient finanțată a țării. Nu este de acord nici cu politica agențiilor de booking, ce nu lasă companiile să răspună în cazul în care primesc o recenzie negativă, nefiind deloc adeptul principiului „capul plecat, sabia nu-l taie.”.

Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism a fost printre vorbitorii prezenți la forum și a spus că industria turismului a trecut printr-un proces de reinventarea atunci când a venit pandemia. Motivul reinventării era evident: rezervările trebuiau gestionate. În cei doi ani de pandemia, agențiile de turism au cerut doar să fie lăsate să își facă treaba, susține președintele ANAT. Spre deosebire de anii trecuți, remarcă Dumitru Luca, clienții sunt mai preocupați ca niciodată de propria lor siguranță, cerințele lor legate de acest aspect crescând din 2020 și până acum.

Educație și medicină în turism

Desigur, educația este cheia și pentru bunul mers al turismului. Astfel,  decanul Facultății de Business și Turism din cadrul ASE București că și învățământul trebuie să fie adaptat la situația actuală. Studenții și elevii nu mai sunt dispuși să stea să învețe doar teorie, având nevoie și de lucruri practice. Altfel spus, conform Gabrielei Țigu, turismul se învață cel mai bine atunci când este făcut, nu atunci când doar se citește despre el. Pentru ca studenții să nu mai părăsească țara și să aleagă să lucreze în turismul românesc, aceștia trebuie motivați. Astfel, susține cadrul didactic, conducerea facultății are contactele principalelor agenții de turism din România pentru a organiza stagii de practică pentru studenți. Cât despre zona afacerii, afirmă că și-ar dori ca tinerii cu idei creative să fie susținuți mai mult de mediul de afaceri, pentru că potențial există.

George Rusu, CEO-ul Centrului European de Educație, Cercetare și Dezvoltare SINTESIS, a abordat problema turismului medical, spunând că acest segment nu este într-un stadiu foarte bun. Crearea și gestionarea turismului medical este una extrem de grea, însă de-a lungul timpului au fost inițiative și din partea instituțiilor medicale dar și a agențiilor de turism, cele două lucrând împreună în anumite rânduri. Crede că principalul motiv este acela că niciun om nu pleacă să se trateze pentru o afecțiune fără să aibă rețineri sau îi fie frică.

Ultimul vorbitor a fost Ion Biriș, președinte HORA. Acesta a abordat problema de pe piața de muncă, mai precis lipsa personalului. După părerea lui, pandemia i-a făcut pe oameni să prețuiască mai mult timpul liber, iar atunci când se angajează nu mai sunt atât de dispuși să lucreze 8 ore sau mai mult și să muncească și în zilele de sâmbătă și duminică, lucruri necesare pentru activitatea restaurantelor.

În urma dezbaterii, principalele probeleme ale turismului sunt: promovarea necorespunzătoare, interesul scăzut al tinerilor de a rămâne în țară și a profesa în industria turismului, dar și digitalizarea. Despre acceptarea și utilizarea tehnologiei ca element ce ne face viața mai ușoară, s-a spus în cadrul forumului că este un drum la care trebuie să ne aliniem sau nu vom ține pasul cu restul țărilor.