Infofinanciar > Info > Fără tăieri de salariu! Marius-Constantin Budăi exclude un astfel de scenariu
Info

Fără tăieri de salariu! Marius-Constantin Budăi exclude un astfel de scenariu

marius-constantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: substantial.ro)
Sursa foto: antena 3 cnn

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a declarat luni, 10 aprilie, că tăierea salariilor bugetarilor este exclus, mai ales din punctul de vedere al Partidului Social Democrat (PSD). Această declarație a venit ca răspuns la ideea lansată de Ministrul Marcel Boloș, oficialul de la Investiții și Proiecte Europene (MIPE), care a susținut că acoperirea deficitului bugetar se poate realiza doar prin tăieri salariale, reducerea numărului de bugetari sau creșterea de impozite. 

„Trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, fiind vorba despre o pierdere care ajunge la peste patru miliarde de lei” a spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, săptămâna trecută în cadrul unei conferințe de presă. 

Încasări mai mici din partea instituțiilor statului 

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a spus că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru poate duce la scăderea numărului de bugetari sau la scăderi de salarii în rândul angajaților la stat. Acesta a mai adăugat că ar exista și varianta introducerii unor modificări ale taxelor și impozitelor. 

„Discuția aceasta despre tăieri de salarii nu a avut loc în coaliție. Iar dacă colegii vor veni cu această propunere, ne vom despărți la nivel de idee”, a mai spus Marius-Constantin Budăi. 

Decizia finală va fi luată de coaliția de guvernare 

Boloș a spus în cadrul conferinței de presă de sâmbătă ca există și varianta unor modificări ale taxelor și impozitelor prin care gaura din buget ar putea fi acoperită. Astfel, această variantă ar cuprinde o „mai bună colectare a veniturilor fiscale” pe care statul le gestionează sau chiar o revizuirea a politicii fiscale din țară, potrivit G4Media.  

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a subliniat faptul că în acest moment cheltuiala prevăzută pentru salariile din sistemul bugetar este de aproximativ 110 miliarde de lei. PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) a impus condiția referitoare la sustenabilitate de a se realiza o renegociere a pensiilor speciale. „Modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit” a declarat Boloș.  

„Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar. Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar”, a spus Marcel Boloș.