Infofinanciar > Info > Se taie și se dă afară, soluția acoperirii găurii din buget! Declarațiile lui Marcel Boloș
Info

Se taie și se dă afară, soluția acoperirii găurii din buget! Declarațiile lui Marcel Boloș

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș
Sursă foto: Economedia

Bugetul de stat prezintă în acest moment un deficit, care pune probleme din punct de vedere al economiei țării. Acest deficit poate avea numeroase cauze, precum scăderea încasărilor la buget. Pentru a rezolva parțial acest lucru, oficialii au venit cu metode de a crește aportul valoric al sumelor venite către stat. Astfel se dorește o revizuire a salariilor în sistemul bugetar sau o altă metodă disponibilă este reducerea numărului de angajați la stat.

Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, o reducere a numărului de bugetari sau ajustări ale salariilor acestora ar putea rezulta din încasările mai mici la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an. Acesta a adăugat că, în același timp, coaliția de guvernare va lua o decizie finală în acest sens.

110 miliarde cheltuieli pentru salariile bugetarilor

Ministrul a explicat că sistemul bugetar cheltuie în acest moment 110 milioane de lei pentru plata salariilor. Planul Național de Redresare și Reziliență și contextul internațional impune un sistem al bugetului sustenabil, care va fi aplicat prin reforma pensiilor private. Dar, oficialul afirmă că este posibil să fie nevoie și de o revizuire a salariilor.

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat Marcel Boloș.

Ministrul a adăugat că pot fi luate în calcul anumite modificări fiscale, din punct de vedere al taxelor și impozitelor: „Avem și varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”.

Crește gaura din bugetul de stat 

Observațiile lui Marcel Bolos vin în contextul în care deficitul bugetului de stat este din ce în ce mai mare. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a declarat săptămâna trecută că încasările  ANAF, în primul trimestru, au fost cu 4,1 miliarde de lei mai mici decât se așteptau.„Trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, fiind vorba despre o pierdere care ajunge la peste patru miliarde de lei. Avem prea multe angajări în ultima perioadă”, a spus Adrian Câciu într-o conferință de presă în care a criticat ANAF.

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a semnalat faptul că se impune, din partea Comisiei Europene, implementarea a trei reforme consecutive: a pensiilor speciale, a sistemului de pensii și a salarizării din sistemul bugetar. „Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar.” a declarat Marcel Boloș, conform Digi 24 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.