Infofinanciar > Info > Vor scădea prețurile în România! Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu
Info

Vor scădea prețurile în România! Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu
Sursa foto: Bugetul

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că până la finalul anului 2023, rata inflației va fi la o valoare de 9% maximum. Acest lucru ar atrage după sine și o scădere destul de mare a prețurilor. De asemenea, și experții Băncii Naționale a României, la finalul acestui an, prognozează o inflație mai mică, de 7%.

În prezent, pentru unele produse, românii au ajuns să plătească și dublu, comparativ cu anii trecuți. La baza acestor majorări ale costurilor au stat mai multe probleme, dar cu preponderență războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie 2022.

Inflația va scădea în acest an

„În privinţa inflaţiei, îmi păstrez prudenţa de a spune că la final de an vom avea o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situaţie. Aş putea spune chiar sub 9%, cam 8%. De ce vă spun că sunt mai prudent? Pentru că formarea brută de capital fix pe care ne vom construi consumul în acest an şi cererea agregată care este formată şi din consum guvernamental, şi din consum privat, investiţii private se face după seama importurilor şi atunci aş fi prudent”, a declarat ministrul Finanțelor al României.

La momentul actual, inflația se situează la 15,1%. Char și așa, această valoare este puțin mai mică decât cea înregistrată în luna decembrie a anului trecut. Anul trecut, în luna ianuarie, rata inflației era a 8,4%, iar în martie aceasta a urcat vertiginos la 10,2% din cauza războiul de la granițe, conform realitatea.net.

Char dacă inflația va scădea, costul prețurilor va avea nevoie de o perioadă mai lungă pentru a coborî și a se stabiliza.

Oficialii români au transmis faptul că în perioada următoare va exista o tendință de scădere a prețurilor. De asemenea, primele semne ale scăderii inflației ar fi vizibile chiar de la jumătatea anului acesta.

„România are mai mulți bani decât se crede”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit și despre banii pe care îi are statul român. Oficialul a transmis că, în momentul de față finanțele publice „stau mult mai bine”, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru vine ca un rezultat al stabilizării financiare.

„Veneam după doi ani de pandemie, veneam după ani în care nu s-a acţionat foarte puternic pe zona de reducere a deficitelor. Reducerea deficitelor a început în 2021, dar încă se resimţea un deficit foarte mare, costuri foarte mari şi presiuni foarte mari, pieţele financiare se uitau destul de îngrijorate la România. În acest moment suntem mult mai stabili, încrederea investitorilor există, asta se vede şi în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanţare a fost una care a fost suficientă, dar şi partea de investiţii străine directe, care e un indicator care îţi arată ce şi cum se uită străini la economia românească. România are mult mai mulţi bani decât se crede, a nu se înţelege că este un sac fără fund şi că putem face ce vrem cu ei. Avem banii europeni care sunt la dispoziţia, sunt banii din PNRR, sunt banii pe care îi avem încă de cheltuit, aproape 10 miliarde de euro care sunt din exerciţiul 2014 – 2020, este bufferul pe care l-am crescut la Ministerul de Finanțe”, a declarat Adrian Câciu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.