Info

Fără subvenții pentru români în 2023. Anunțul vine de la ministrul Finanțelor, Adrian Câciu

bugetul.ro
Sursa: bugetul.ro

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis la Antena3 că românii nu vor mai primi în 2023 din partea statului noi subvenții în forma ajutoarelor suplimentare, din cauză că nu mai există destule fonduri în bugetul statului pentru acestea.

Adrian Câciu a declarat că România nu mai are bani alocați în bugetul statului pentru noi majorări suplimentare de ajutoare pentru români. Anul acesta, transmite ministrul de Finanțe, ministerul se va focusa pe recuperarea puterii de cumpărare.

Principalul focus va fi majorarea salariilor și creșterea economică

„România va merge în 2023 pe recuperarea puterii de cumpărate. Noi vom merge pe principiul unor locuri de muncă mai bine plătite, pe de altă parte a unor investiții productive în economie”, a explicat acesta.

Ministerul de Finanțe, a afirmat acesta, se va concentra pe recuperărilor economico-financiare prima parte a trimestrului acestui an, cu scopul de a recupera puterea de cumpărare. “Ceea ce noi ne-am propus este să reboost-ăm economia în prima parte a trimestrului, astfel încât să existe spațiu fiscal suplimentar pentru a putea să venim mai accelerat pe această recuperare de putere de cumpărare”, a declarat Adrian Câciu.

Fără ajutoare suplimentare pentru 2023

Adrian Câciu a susținut că aceste noi preocupări ale Ministerului de Finanțe se vor răsfrânge asupra bugetului alocat subvențiilor pentru sprijinul populației. Astfel, în 2023, românii nu vor mai beneficia de ajutoare suplimentare de la stat, deoarece pentru acestea se cere o economie mai stabilă și mai crescută.

„La acest moment nu este loc de majorări suplimentare, pentru că trebuie să creez spațiu fiscal. El vine din creșterea economică. Economia trebuie să funcționeze”, a explicat ministrul Finanțelor. Acesta a declarat că obiectivul ministerului său este de a ajunge în 2024 la un nivel economic care să permită acest lucru: “Ne dorim în 2024 să ajungem la acea creștere de putere de cumpărare. Dacă lucrurile rămân cum sunt acum, eu sunt convins şi încerc să fiu mult mai optimist şi pe creșterea economică, şi pe spațiul fiscal care se creează”, a afirmat Adrian Câciu, la Antena3.

Economia României este în creștere

Creșterea economică nu ar trebui să fie o problemă pentru România, în urma declarațiilor de marți ale premierului Nicolae Ciucă. Banca Mondială a estimat că țara noastră va câștiga o creștere economică până în 2030, potrivit premierului.

“Suntem ţara cu cea mai mare creştere economică la nivelul Uniunii, de opt ori din 2000 până în 2022. Această creştere se simte şi la nivelul PIB per capita, care s-a ridicat de la 1.669 la 14.825 de dolari. Am recuperat în ritm alert decalajele economice, iar România se situa, deja, în 2021, la 74% din media Uniunii Europene, potrivit Eurostat, în evaluarea PIB-ului per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard.

Ne menţinem această dinamică şi estimările Băncii Mondiale confirmă perspectiva unei creşteri economice constante până în anul 2030”, a declarat Nicolae Ciucă. Premierul a mai amintit că România are la dispoziţie, în această perioadă, peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene: „Avem bani pentru a susţine acest ritm de dezvoltare şi modernizare”, citează Digi24.