Info

Nicolae Ciucă: „Avem cea mai mare creştere economică la nivelul UE!“. Banca Mondială prognozează o evoluție ascendentă până în 2030

Premierul României, Nicolae Ciucă
Sursa foto: capital.ro

România înregistrează o evoluție economică ascendentă confirmată de prognozele Uniunii Europene (+1,8%) și ale Fondului Monetar Internațional (+3,1%). Estimările sunt validate și de Banca Mondială, care estimează că România are o perspectivă de creştere economică constantă până în 2030.

„Suntem ţara cu cea mai mare creştere economică la nivelul Uniunii, de opt ori din 2000 până în 2022. Această creştere se simte şi la nivelul PIB per capita, care s-a ridicat de la 1.669 la 14.825 de dolari. Am recuperat în ritm alert decalajele economice, iar România se situa, deja, în 2021, la 74% din media Uniunii Europene, potrivit Eurostat, în evaluarea PIB-ului per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard. Ne menţinem această dinamică şi estimările Băncii Mondiale confirmă perspectiva unei creşteri economice constante până în anul 2030”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei intervenţii online la evenimentul aniversar dedicat celebrării a 25 de ani de activitate în România a Consiliului Investitorilor Străini.

Avem fonduri pentru susținerea creșterii

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a menționat că România dispune, de peste 80 de miliarde de euro, fonduri europene alocate pentru această perioadă. „Avem bani pentru a susţine acest ritm de dezvoltare şi modernizare”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a subliniat că este prioritară menținerea și dezvoltarea unei relații de colaborare deschisă între Guvern şi mediul de afaceri care să genereze cele mai bune soluţii la crizele multiple cu care se confruntă economia și societatea românească. Premierul a mai precizat că economia mondială continuă să fie afectată de criza sanitară globală generată de pandemia de COVID-19, dar şi de războiul din Ucraina

„În acest context, e important să fim solidari, să demonstrăm că ne pasă şi de cei care nu pot trece singuri prin situaţii dificile. Doar împreună prin colaborare şi înţelegere putem depăşi aceste vremuri complicate şi putem aduce bunăstare şi pentru români, dar şi pentru companii”, a declarat prim-ministrul.

Investițiile au depășit consumul în contribuția la PIB

„Potrivit datelor oficiale ale BNR, fluxul de investiţii străine directe a fost de 9,4 miliarde de euro în primele 10 luni şi va ajunge la peste 11 miliarde de euro pentru întreg anul 2022, cu aproape 2 miliarde de euro peste valorile înregistrate în anul 2008, considerat ca fiind cel mai bun reper în acest sens. Sunt cifre record, care confirmă încrederea investitorilor în măsurile luate de Guvern. În plus, numărul firmelor cu capital străin nou-înfiinţate în România a crescut în primele 10 luni din anul 2022 cu peste 30% comparativ cu perioada similară a anului 2021, ajungând la 6.175 de firme noi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Aceşti indicatori ne arată că marii investitori văd clar perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi includ România în strategiile lor de investiţii”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a explicat că anul acesta cheltuielile pentru investiţii vor ajunge la 112 miliarde de lei reprezentând aproximativ 7,22% din PIB, marcând astfel atingerea unui nivel istoric pentru ţara noastră.

„Toate aceste măsuri au creat stabilitate economică şi au dus la creşterea încrederii investitorilor în România. Vă mărturisesc că este îmbucurător faptul că ţara noastră a rămas o destinaţie preferată pentru investitorii în Europa de Est, după doi ani de pandemie şi în contextul războiului din Ucraina. România s-a clasat pe locul al 16-lea din 32 de ţări în clasamentul ţărilor cele mai atractive pentru investiţii în 2022, depăşind ţări precum Ungaria şi Cehia, şi se află aproape de Polonia. Sunt date care ne bucură şi ne încurajează să continuăm măsurile pro investiţi, pro business”, a mai declarat Ciucă.

Aderarea la OCDE, o prioritate pentru Cabinetul Nicolae Ciucă

Un alt subiect abordat de premierul Ciucă în cadrul intervenției on-line, a fost cel al aderării României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică.

„Aderarea la OCDE şi implementarea cu succes a reformelor asumate prin PNRR sunt obiective asumate pe care vom reuşi să le ducem la capăt şi cu ajutorul dumneavoastră. Pentru modernizarea României avem nevoie de fiecare euro din fondurile europene pe care le avem la dispoziţie, avem nevoie de determinare şi, desigur, de expertiza dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc că o împărtăşiţi cu noi ori de câte ori este nevoie. Cred în continuare în puterea dialogului, în parteneriatul nostru şi în soluţiile găsite împreună, pentru că doar împreună putem construi un viitor sustenabil pentru economia României oferind speranţă tinerei generaţii privind perspectivele de dezvoltare în această ţară”, a subliniat prim-ministrul, citat de Digi24.