Infofinanciar > Info > Adrian Câciu, dezvăluiri despre reforma pensiilor speciale! Ce impact bugetar au avut în acest an
Info

Adrian Câciu, dezvăluiri despre reforma pensiilor speciale! Ce impact bugetar au avut în acest an

Adrian Câciu - sursa foto - observatornews.ro
sursa foto observatornews.ro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a venit cu noi explicații despre reforma pensiilor speciale pentru parlamentari, magistrați și cele militare. Ministrul susține că decizia este de ordin politic, iar că sistemul de acordare va fi modificat, cu scopul de a reduce cheltuielile din bugetul de stat.

Potrivit declarațiilor ministrului, impactul bugetar pentru pensiile speciale și militare din acest an a fost de 12 miliarde de lei, iar cea mai mare parte din totalul pensiilor speciale este reprezentat în fapt de cele militare.

“Eu nu o să mă pronunţ asupra acestui domeniu. Ştiu că s-a tot încercat şi sunt o serie de decizii ale Curţii Constituţionale şi până la urmă este o chestiune de decizie politică, dar ceea ce ştiu este că avem o reformă a pensiilor speciale. Din ce am înţeles de la domnul ministru al Muncii este gata proiectul, trebuie să îl punem în dezbatere publică, iar acolo se va urmări…. Nici în PNRR nu se cere tăierea pensiilor speciale, ci o reformă, o reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale, alte condiţii de pensionare”, a explicat ministrul Finanţelor la emisiunea Insider Politic, citat de Știri pe Surse.

Pensiile militare ocupă majoritatea bugetului

Ministrul a explicat că impactul bugetar al pensiilor speciale a fost de 12 miliarde de lei în 2022, dintre care doar un miliard a mers către pensiile speciale ale parlamentarilor și magistraților, grosul de 11 miliarde fiind destinat exclusiv pensiilor militare.

“Cred că lucrurile astea vor fi rezolvate prin acest proiect. Impactul bugetar pentru pensiile speciale în 2022 este de 12 miliarde de lei. (…) Sintagma este, mă rog, pur politică sau pură de comunicare. Marea parte, de fapt, sunt pensiile militare, care nu au legătură cu pensiile speciale. Când am spus 12 miliarde, includ pensiile militare.

Dacă dau pensiile militare jos şi alea încă o dată, nu au legătură cu pensii speciale, sunt nişte pensii care sunt stabilite şi prin tratate internaţionale şi sunt stabilite de Alexandru Ioan Cuza, pentru cine nu ştie, cred că au fost primele pensii din România înainte de sistemul de pensii pe model Bismark. Dacă le dau la o parte rămâne un miliard lei. Acolo trebuie vină această reformă cu care vine domnul ministru Budăi şi sunt convins că în zilele, săptămânile următoare lucrurile vor fi clarificate din perspectiva aceasta”, a menţionat Adrian Câciu.

Reformă pe baza contributivității

Întrebat dacă consideră că modalitatea de acordare și vârsta de pensionare pentru pensiile militare este corectă, acesta a spus că nu, invocând principiul egalității între cetățeni.

“Nu mi se pare corect. Să stabilim pentru toată lumea acelaşi lucru. Mi se pare corect dacă suntem cetăţeni egali într-o ţară, să avem aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii”, a precizat ministrul Finanţelor.

Legat de principiul contributivității, după care ar trebui să fie acordate pensiile speciale, conform cerințelor din PNRR, ministrul a spus:

“Eu aşa ştiu că este şi jalonul din PNRR. Există şi o ruptură când se va înţelege lucrul acesta de contributivitate, poţi să legiferezi pentru viitor. Trebuie să vezi ce faci cu trecutul. Avem un trecut în spate pe care nu poţi să îl restructurezi doar pentru faptul că ai o altă abordare. De aici încolo trebuie să faci în felul următor şi să te uiţi ce faci cu trecutul, astfel încât acest trecut să nu mai reprezinte o problemă pentru ţara ta”.