Infofinanciar > Lumea la zi > Fără F-16 pentru Ucraina? În ciuda aprobării SUA, țările nu sunt pregătite să livreze ajutorul Kievului
Lumea la zi

Fără F-16 pentru Ucraina? În ciuda aprobării SUA, țările nu sunt pregătite să livreze ajutorul Kievului

F-16, sursa foto Wikipedia
sursa foto Wikipedia

Semnalul verde dat de președintele american Joe Biden pentru a permite aliaților să transfere avioane de luptă F-16 către Ucraina a fost primit cu euforie în rândul forțelor ucrainene și al țărilor europene care încearcă să contracareze agresiunea rusă. Cu toate acestea, va mai trece mult timp până când Ucraina va pune mâna pe avioanele de vânătoare multirol, deoarece niciunul dintre aliații NATO din Europa nu s-a oferit să livreze Fighting Falcons țării devastate de război.

Fighting Falcon a efectuat primul său zbor în 1979 și se afla pe ultima etapă a serviciului său, atunci când nevoia de avioane de vânătoare cu scopul de a schimba situația în războiul dintre Rusia și Ucraina i-a dat o nouă șansă de viață. De mult timp, Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi pentru a furniza F-16.

Avioane F-16 pentru Ucraina

Președintele Biden și-a anunțat sprijinul pentru cererile Ucrainei și a declarat că țara sa nu va sta în calea aliaților săi care încearcă să transfere avioane de vânătoare Ucrainei. Marea Britanie, care nu operează avioane F-16, a canalizat în mod agresiv solicitarea de a înarma Ucraina cu F-16. Cu toate acestea, țările europene așteaptă ca SUA să preia inițiativa în această chestiune. De la începutul războiului, SUA au oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare de 43 de miliarde de dolari americani. F-16 ar putea crește și mai mult costurile. Prin urmare, chiar și președintele american, cu gândul la alegerile de anul viitor, a aprobat doar antrenarea piloților ucraineni.

Guvernul belgian a afirmat în repetate rânduri că este gata să ofere orice sprijin pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia pe scară largă a Rusiei. Dar a refuzat să se despartă de avioanele sale F-16 belgiene. În februarie, țara a anunțat cel mai amplu pachet militar al său, în valoare de 92 de milioane de euro, pentru Ucraina. Prim-ministrul țării, Alexander De Croo, a declarat în fața Parlamentului său: „Noi înșine avem nevoie de acele F-16 belgiene. Ele sunt folosite pentru a apăra NATO în țările baltice, unde facem ceea ce se numește poliție aeriană, adică apărarea statelor baltice. Avem nevoie de ele pentru a proteja spațiul aerian din țara noastră. Am fost întotdeauna clari: avem nevoie de acele F-16 belgiene noi înșine.” Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedoner, a reiterat în Parlamentul țării că Belgia va instrui piloții ucraineni pentru a pilota avioanele F-16.

Cu toate acestea, forțele aeriene belgiene au încă nevoie de cele 53 de F-16 rămase în inventarul său. Aceasta a deținut cândva 160 dintre aceste aparate de război. F-35 sunt programate să înlocuiască F-16, dar nu înainte de 2025. Belgia nu este singura în această afirmație. Chiar și Germania a precizat că este de acord cu pregătirea piloților, dar afirmă că rolul său va fi limitat, deoarece nu operează avioane de luptă F-16. Țara, din cauza dependenței sale energetice față de Moscova, a fost reticentă în a participa la orice pachet de ajutor militar. Însă, recent, a anunțat un pachet militar în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina. Comandantul Forțelor Aeriene germane, Ingo Gerhartz, a declarat, de asemenea, că Germania ar putea să se alăture „coaliției de avioane de luptă pentru Ucraina”, în ciuda faptului că nu are niciun F-16.

Reuniunea miniștrilor Apărării din UE

„Națiunile care nu au F-16 pot oferi aici un sprijin mai marginal, cum ar fi infrastructura sau antrenamentul”, a declarat Gerhartz într-un interviu pentru Der Tagesspiegel. Acesta a precizat că Spangdahlem și Ramstein, bazele aeriene din Germania unde SUA are staționate avioanele F-16, pot fi folosite în scopuri de antrenament după ce se va ajunge la o decizie politică. De remarcat că Ucraina are mai mulți piloți antrenați decât avioane de luptă. F-16 este utilizat pe scară largă de mai multe țări europene și din Orientul Mijlociu, în afară de SUA, care încă mai fabrică acest avion. Marea Britanie, Țările de Jos, Belgia și Danemarca au salutat decizia SUA de a trimite Ucrainei stocurile lor existente de F-16, dar niciuna dintre aceste țări nu a venit să ofere avioanele.

În afară de Belgia, Olanda, Danemarca, Grecia, Grecia, Polonia, Portugalia și România au stocuri de F-16. Însă țările așteaptă o inițiativă din partea SUA. Acest lucru a devenit foarte clar la reuniunea miniștrilor Apărării din UE de la Bruxelles. În marja reuniunii, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat: „Suntem pregătiți. Partea poloneză este pregătită să antreneze piloți pe avioane F-16. Această pregătire nu a început încă”. Președintele țării, Andrzej Duda, a indicat, de asemenea, că țara nu este pregătită să renunțe la avioanele sale moderne deoarece are 48 de F-16 în inventar. Polonia a furnizat deja MiG-29 din epoca sovietică.

După reuniunea din 23 mai, Josep Borrell, secretarul pentru politică externă al Uniunii Europene, a anunțat că va aloca 1 miliard de euro pentru Ucraina. A fost discutată o strategie în trei direcții pentru a ajuta Ucraina prin repornirea vechilor linii de asamblare în domeniul apărării sau prin creșterea capacității producătorilor existenți. Iar în cadrul celei de-a treia piste, s-a convenit asupra achiziționării în comun de muniții de către statele membre ale UE de la industria europeană de apărare. Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că țara sa „ia în considerare în mod serios” trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, dar că nu a luat încă o decizie. Cu toate acestea, țara a declarat că dorește să înceapă cât mai curând posibil pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane F-16.

Forțele aeriene ucrainene

Olanda are în prezent 24 de avioane F-16 care sunt „operaționale” și vor rămâne în serviciu până la jumătatea anului 2024, după care pot fi puse la dispoziție pentru vânzare. Și mai au încă 18 F-16 „care nu mai sunt folosite operațional” și „pot primi, de asemenea, o altă destinație”. În ceea ce privește trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, Franța a făcut și ea declarații de formă. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat recent: „Nu există tabuuri” atunci când a fost întrebat despre trimiterea de avioane de vânătoare franceze în Ucraina, dar a adăugat rapid că dezbaterea este doar „teoretică” în acest moment. Surse apropiate lui Macron spun că președintele francez este înțelegător față de cererea lui Zelenski privind avioanele de vânătoare. Dar el consideră că dezbaterea este prematură.

Piloții ucraineni ar trebui mai întâi să fie instruiți pe avioane de luptă occidentale. Biroul președintelui francez citează, de asemenea, obstacole lingvistice și culturale care trebuie mai întâi depășite. „Piloții ucraineni au fost antrenați pe sisteme care nu sunt franceze și care nu sunt conforme cu logica franceză. Puțini dintre piloți vorbesc franceza și puțini dintre ei vorbesc chiar și engleza”. Ucrainenii vor fi mai întâi familiarizați cu avioanele de luptă franceze. Ei pot începe antrenamentul „imediat”, a spus Macron. Membrii Forțelor Aeriene ucrainene se antrenează de luni de zile în Lorena și în sud-vestul Franței, unde învață lucruri precum ce trebuie să facă dacă avionul lor este doborât. Va mai trece ceva timp până când F-16 vor fi puse la dispoziția forțelor aeriene ucrainene. Dar este aproape sigur că acestea nu vor face parte din contraofensiva de primăvară, conform The Eurasian Times .