Infofinanciar > Lumea la zi > Multiple proprietăți imobiliare sunt ținute sub sechestru! Rusia confiscă apartamentul lui Zelenski din Crimeea
Lumea la zi

Multiple proprietăți imobiliare sunt ținute sub sechestru! Rusia confiscă apartamentul lui Zelenski din Crimeea

zelenski la haga
Sursă foto: LBCI

Autoritățile ruse au confiscat apartamentul de 800.000 de dolari al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din Crimeea anexată, a declarat miercuri guvernatorul peninsulei, instalat de Kremlin. Guvernatorul Crimeei, Serghei Aksyonov, a enumerat proprietatea, pe care soția lui Zelenski, Olena Zelenska, a cumpărat-o în 2013 în apropiere de orașul-stațiune Ialta, alături de mai multe bunuri deținute de ucraineni care fac obiectul confiscării. 

Printre acestea se numără „vinării mari, structuri bancare, apartamentul lui Zelensky și alte proprietăți ale tuturor celor care contribuie la regimul antirusesc din Ucraina”, a declarat Aksyonov. 

„Așa cum am promis, dușmanii Rusiei nu vor avea profit în Crimeea”, a declarat el într-o înregistrare video de la ședința adunării legislative din Crimeea. 

Apartamentul va fi scos la licitație 

Veniturile dobândite ca urmare a licitării apartamentului lui Zelenski vor fi direcționate către efortul de război al Rusiei în Ucraina, a declarat președintele parlamentului din Crimeea. 

O comisie a întocmit o listă cu proprietățile deținute de așa-numitele persoane și entități „neprietenoase” care fac obiectul naționalizării. 

Oficialii de la Moscova au promis anterior că vor respecta drepturile de proprietate care au fost în vigoare înainte ca Rusia să anexeze Crimeea în 2014. 

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat Statele Unite și Europa pentru confiscarea bunurilor rușilor sancționați în țările lor, ca represalii la invazia Ucrainei din februarie 2022. 

Crimeea, pe care Moscova a folosit-o ca rampă de lansare pentru invazie, a fost supusă în ultimele luni unei serii de atacuri cu drone care au vizat situri militare și navale rusești. 

Rusia a acuzat forțele ucrainene pentru aceste atacuri, ceea ce Kievul neagă. 

Autoritățile ruse au confiscat aproximativ 700 de proprietăți deținute de ucraineni 

Zelenski a promis să readucă Crimeea sub controlul Ucrainei încă de la lansarea invaziei rusești. Crimeea a fost anexată de Rusia după o invazie în 2014. Aproape opt ani mai târziu, Zelenski are în vizor teritoriul disputat în războiul mai larg dintre cele două țări. 

„Crimeea este pământul nostru, teritoriul nostru”, a declarat președintele ucrainean Zelenski într-o apariție video în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. „Este marea noastră și sunt munții noștri. Dați-ne armele voastre – vă vom returna ceea ce este al nostru”. 

Discursul lui Zelenski a avut loc în contextul în care Casa Albă și oficialii americani au început să își îndulcească punctul de vedere cu privire la trimiterea de resurse care să vizeze în mod special Crimeea, potrivit The New York Times. 

În timp ce SUA susțin de mult timp că Crimeea este încă teritoriu ucrainean, a existat un apetit scăzut pentru înarmarea țării cu resursele necesare pentru a organiza o ofensivă în vederea recâștigării controlului asupra acesteia, de teama unei escaladări a conflictului. Dar acum oficialii americani încep să admită că Ucraina ar putea fi nevoită să atace Crimeea. 

Rusia are până la 70.000 de soldați care apără partea de nord a peninsulei, iar un oficial american i-a descris ca fiind „săpate”, potrivit unui raport al NBC News despre o informare militară oferită membrilor Congresului în decembrie, potrivit Wall Street.

Accentul pus de Zelenski pe Crimeea vine, de asemenea, în contextul în care Germania este supusă unor presiuni tot mai mari pentru a aproviziona Ucraina cu tancuri, după ce alte țări și-au luat astfel de angajamente.