Infofinanciar > Lumea la zi > Biden se tocmește cu Erdogan. SUA dă avioane F-16 dacă Turcia acceptă candidatura Suediei la NATO
Lumea la zi

Biden se tocmește cu Erdogan. SUA dă avioane F-16 dacă Turcia acceptă candidatura Suediei la NATO

Biden și Erdogan, Sursă foto: Bloomberg
Sursă foto: Bloomberg

Joe Biden a declarat ieri că a avut o convorbire telefonică cu Recep Tayyip Erdogan în cadrul căreia președintele turc a reiterat dorința de a cumpăra avioane de luptă F-16. La rândul său, președintele SUA i-a transmis că Washingtonul dorește ca Ankara să renunțe la obiecția față de aderarea Suediei la NATO.

Schimbul de replici dintre cei doi președinți a avut loc în cadrul conversației în care Joe Biden l-a felicitat pe Recep Erdogan pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Turcia de duminică. „Am vorbit cu Erdogan și l-am felicitat. El vrea în continuare avioanele F-16 și i-am spus că vrem o înțelegere cu Suedia. Și astfel vom ține din nou legătura unul cu celălalt”, a declarat Biden reporterilor înainte de a pleca de la Casa Albă spre Delaware.

Întrebat dacă se așteaptă la vreo mișcare din partea lui Erdogan în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO, Biden a spus: „Am discutat această problemă cu el. Vom vorbi mai mult despre asta săptămâna viitoare”.

Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la NATO, renunțând la politicile de lungă durată de nealiniere militară după invazia Rusiei în Ucraina. Ofertele de aderare trebuie să fie aprobate însă de toți membrii NATO, iar Turcia și Ungaria nu au aprobat încă candidatura Suediei.

Achiziții blocate în Congres

Turcia a încercat să cumpere de la Statele Unite avioane F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari și aproape 80 de kit-uri de modernizare.

Vânzarea a fost blocată însă din cauza obiecțiilor din partea Congresului american privind refuzul Ankarei de a da undă verde extinderii NATO, dosarul său privind drepturile omului și politica privind Siria, chiar dacă Administrația Biden a declarat în mod repetat că susține vânzarea.

Un pachet mult mai mic de 259 de milioane de dolari, care includea actualizări ale software-ului de avionică pentru actuala flotă de avioane de luptă F-16 a Turciei, a fost aprobat de Congresul SUA la începutul acestui an, la câteva zile după ce Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO.

Americanii neagă, turcii confirmă

Administrația Biden a respins în mod repetat orice afirmație privind orice „quid pro quo” între vânzare și extinderea NATO, deși ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat în ianuarie că partea americană a precizat clar că o aprobare a ofertelor NATO ar fi privită pozitiv de Congres.

Un grup bipartizan de senatori a declarat, într-o scrisoare adresată lui Biden în februarie, că eșecul Turciei de a ratifica protocoalele de aderare pentru Suedia și Finlanda, care încă mai așteptau la acel moment, ar „pune sub semnul întrebării această vânzare”, referindu-se la avioanele F-16.

Aderarea Suediei, o prioritate pentru Washington

O sursă familiarizată cu discuțiile a declarat că Statele Unite au spus anterior Turciei că va fi greu să obțină aprobarea Congresului pentru acordul F-16 dacă Ankara nu dă undă verde Suediei.

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO la sfârșitul lunii martie, dar a continuat să se opună Suediei, afirmând că Stockholm-ul adăpostește membri ai unor grupuri militante pe care le consideră teroriste. De asemenea, Ungaria nu a aprobat încă candidatura Suediei.

Obținerea aderării Suediei la NATO până la jumătatea lunii iulie, când alianța urmează să organizeze un summit al liderilor în Lituania, se numără printre prioritățile principale ale Washingtonului, conform Reuters.